10/04/2021

Stephen Hawking | 11 μαθήματα ζωής κι αποφθέγματα από την ιδιοφυία που νίκησε τον χρόνο & κατέκτησε το σύμπαν

Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Χωρίς την ατέλεια, ούτε εσύ, ούτε εγώ θα υπήρχαμε.”  έλεγε ο Stephen Hawking. Ο άνθρωπος που στα δικά μου μάτια – τουλάχιστον- δεν είχε καμία ατέλεια γιατί υπερίσχυαν η δύναμη του μυαλού και της ψυχής του.

Η ιδιοφυία που νίκησε το χρόνο και κατέκτησε το σύμπαν…

Όσες φορές τύχαινε να διαβάσω για εκείνον, έπαιρνα μαθήματα ζωής, “συνερχόμουν” από τους μικρούς, καθημερινούς προβληματισμούς που μας εγκλωβίζουν και δεν μας αφήνουν να “πετάξουμε ψηλά”… Όπως εκείνος ήξερε, όπως εκείνος μας συμβούλευε λέγοντας: “Να θυμάσαι να κοιτάζεις ψηλά στ`αστέρια και όχι κάτω, στα πόδια σου…”

Λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή, ανέπτυξε τη θεωρία του σχετικά με το τι συνέβη ή καλύτερα σχετικά με το τι μπορεί να υπήρχε πριν τη Μεγάλη Έκρηξη, συμβάν από το οποίο, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, προέκυψε το Σύμπαν.  

Σε συνέντευξη του στο National Geographic και στην εκπομπή “Star Talk” ο Hawking υποστήριξε πως πριν το Big Bang φαινομενικά δεν υπήρχε απολύτως τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα ο χωροχρόνος υπήρχε. Χωροχρόνος είναι ο συνδυασμός του ευκλείδειου χώρου τριών διαστάσεων με τον χρόνο ως μία επιπρόσθετη διάσταση, οπότε προκύπτει ένα πολύπτυχο μόρφωμα τεσσάρων διαστάσεων. Η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου, είναι διαφορετική από τις άλλες τρεις που αφορούν μήκος στον ευκλείδειο χώρο.

Ο Βρετανός αστροφυσικός και κοσμολόγος υποστηρίζει ότι ο χωροχρόνος βρισκόταν καμπυλωμένος σε μια έξτρα διάσταση αλλά η συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρισκόταν τόσο ο χωροχρόνος όσο και γενικότερα το όλο περιβάλλον, το οποίο υπήρχε πριν τη δημιουργία του Σύμπαντος,είναι φαινόμενα που δεν μπορεί να κατανοήσει ο άνθρωπος.

Η θεωρία αυτή έχει λάβει την ονομασία “πρόταση χωρίς σύνορα”, ενώ κεντρική της ιδέα είναι ότι αν προσπαθήσουμε να πάμε πίσω στον χρόνο για να δούμε τι συνέβη, θα διαπιστώσουμε ότι ναι μεν ο χρόνος συρρικνώνεται συνεχώς καθώς το Σύμπαν μικραίνει συνέχεια πλησιάζοντας στο σημείο μηδέ, αλλά ο χρόνος συρρικνώνεται απεριόριστα και δεν φτάνει ποτέ σε ένα ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης. Άρα, πιθανώς ο χρόνος προϋπήρχε, με κάποιο τρόπο, της Μεγάλης Έκρηξης και του Σύμπαντος.

Πριν από 20 χρόνια, στις 7 Σεπτεμβρίου 1998, η κορυφαία αυτή προσωπικότητα, ήρθε στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στον υπαίθριο χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του νησιού. Η κοσμοσυρροή στο αμφιθέατρο, δεν περιγράφεται, καθώς άνθρωποι όλων των ηλικιών και τάξεων από νωρίς βρέθηκαν εκεί για να δουν από κοντά τον επιστήμονα που όχι μόνο εξέπληττε με τις θεωρίες του, αλλά και συγκλόνιζε με τη δύναμη και το πάθος για ζωή.

Ήταν το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης που τον είχε προσκαλέσει στο νησί, για να πραγματοποιήσει ομιλία και να λάβει μέρος στην 21η “τριγωνική συνάντηση” Αστροφυσικής στο Κολυμπάρι Χανίων. Η συνάντηση είχε θέμα της “Μαύρες Τρύπες”, ένα θέμα με το οποίο ο Steven Hawking πρώτος καταπιάστηκε.

Η τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Χριστίνα Σπυράκη, καλωσορίζοντας τον στην Κρήτη, μίλησε για “μεγάλη στιγμή της παρουσίας του” και του απένειμε το μετάλλιο του ιδρύματος.

Σήμερα, στις 14 Μαρτίου  o σπουδαίος αυτός άνθρωπος έφυγε από τη ζωή… Την ίδια ημερομηνία που γεννήθηκε μια άλλη ιδιοφυΐα, ο Albert Einstein… Δεν ξέρω αν είναι μια απλή σύμπτωση, νομίζω όμως, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να παρατηρούμε τα “σημάδια” που  μας αφήνουν πίσω…

Αν και δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω λόγια του Hawking, επέλεξα κάποια που με άγγιξαν περισσότερο και σας τα παραθέτω…

Πρώτον, να θυμάσαι να κοιτάζεις ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω, στα πόδια σου. Δεύτερον, ποτέ μην σταματάς να εργάζεσαι. Η εργασία σου δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σου, χωρίς αυτή η ζωή σου είναι άδεια. Τρίτον, αν είσαι αρκετά τυχερός και βρεις την αγάπη, θυμήσου ότι είναι εκεί και μην την πετάξεις μακριά.

Την επόμενη φορά που κάποιος σας παραπονεθεί ότι κάνατε ένα λάθος, πείτε του ότι ίσως αυτό είναι καλό. Διότι χωρίς τις ατέλειες, ούτε εσείς, ούτε εγώ, δεν θα υπήρχαμε.

Η συμβουλή μου σε άλλους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα θα ήταν η εξής: συγκεντρωθείτε σε πράγματα που η δυσκολία σας δεν σας αποτρέπει από το να τα κάνετε καλά, και μην μετανιώνετε για τα πράγματα που αυτή η δυσκολία σας επηρεάζει. Μην είστε άτομο με ειδικές ανάγκες στο πνεύμα, όπως είστε σωματικά.

Ο στόχος μου είναι απλός. Είναι η πλήρης κατανόηση του Σύμπαντος, γιατί είναι έτσι όπως είναι και γιατί υπάρχει.

Ευφυΐα είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή.

Οι άνθρωποι δεν θα βρίσκουν χρόνο για σένα αν συνεχώς είσαι θυμωμένος ή παραπονιέσαι.

Αν μας επισκέπτονταν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με τότε που ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, που δεν ήταν καλή εξέλιξη για τους ιθαγενείς. Πρέπει απλά να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να δούμε πώς μια ευφυής μορφή ζωής μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να γνωρίσουμε.

Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης.

Οι άνθρωποι δεν θα βρίσκουν χρόνο για σένα αν συνεχώς είσαι θυμωμένος ή παραπονιέσαι.

Είμαστε, απλώς, ένα εξελιγμένο είδος μαϊμούδων σε έναν ασήμαντο πλανήτη ενός πολύ μέτριου αστέρα. Αλλά μπορούμε να αντιληφθούμε το Σύμπαν Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα σημαντικούς.

 

klik