14/04/2021

Mirage Gstaad: Ενα σπίτι από καθρέφτες, γίνεται ένα με το περιβάλλον -Εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Mirage Gstaad: Ενα σπίτι από καθρέφτες, γίνεται ένα με το περιβάλλον -Εντυπωσιακό αποτέλεσμα [εικόνες & βίντεο]

 

Ενα μοναδικό σπίτι-καθρέφτη δημιούργησε ο Αμερικανός καλλιτέχνης Νταγκ Άιτκεν στα βουνά του Γκστάαντ της Ελβετίας, το οποίο με αυτόν τον τρόπο δεν κρύβει το όμορφο τοπίο της περιοχής, αλλά καμουφλάρεται κάθε εποχή και αντανακλά το φυσικό περιβάλλον.

Με αυτή την αντανάκλαση, το «Mirage», όπως είναι το όνομα της εγκατάστασης, προκαλεί ουσιαστικά μια οφθαλμαπάτη, καθώς μοιάζει σαν να «εξαφανίζεται» στον χώρο λόγω των καθρεφτών, σαν χαμαιλέοντας.

Όσοι βρεθούν στην περιοχή, μπορούν να το επισκεφθούν και να περπατήσουν μέσα του, όπου ταβάνι και τοίχοι είναι επίσης καθρέφτες. Καθώς οι εποχές αλλάζουν γύρω του, οι καθρέφτες που καλύπτουν το ιδιαίτερο αυτό σπίτι δημιουργούν μια μεταβαλλόμενη προβολή τοπίου και ουρανού.

«Με ενδιαφέρουν πολύ τα έργα τέχνης που αλλάζουν συνεχώς», δήλωσε ο Άιτκεν. «Έργα τέχνης που αλλάζουν με το τοπίο».

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ταράτσα αντανακλά τον γαλάζιο ουρανό και οι πλευρές φαίνεται να συνδυάζονται με τα λιβάδια.

Από κάποιες οπτικές γωνίες, το Mirage φαίνεται να είναι μέρος της φύσης, ενώ άλλες φορές εμφανίζονται αντιπαραθέσεις όταν η κάτω πλευρά των γεισωμάτων αντανακλά αγριολούλουδα και γρασίδι, ακριβώς δίπλα στα σύννεφα που καθρεφτίζονται στα αετώματα.

Τον χειμώνα, παγοκρύσταλλοι κρέμονται από το υπόστεγο και νιφάδες χιονιού που πέφτουν περνούν μέσα από τους φεγγίτες.

Από την ανατολή έως το ηλιοβασίλεμα, το μεταβαλλόμενο φως και ο καιρός αντικατοπτρίζονται στην επιφάνεια του υπόστεγου. Τη νύχτα, τα φώτα από το εσωτερικό λάμπουν μέσα από τα παράθυρα.

Ο καλλιτέχνης βάσισε το σχεδιασμό του Mirage από τα σπίτια σε στιλ ράντσου που χτίστηκαν στην προαστιακή Καλιφόρνια τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ και την αρχιτεκτονική του αμερικανικού Ουέστ.

Το δημιούργημα αυτό δεν θα μείνει για πάντα σε αυτό το σημείο, αλλά θα μεταφερθεί κι αλλού, γι’ αυτό και οι διαστάσεις του είναι προσαρμοσμένες έτσι, ώστε να ταιριάζει στις διαφορετικές τοποθεσίες στις οποίες θα τοποθετηθεί. Επίσης, όταν κατασκευαζόταν, ο Άιτκεν έλαβε υπόψη του ότι το σπίτι θα έπρεπε να είναι ορατό στα πουλιά.

Αυτή η εγκατάσταση είναι η τρίτη εκδοχή του οικήματος: το Mirage Gstaad («Αντικατοπτρισμός») είχε για πρώτη φορά τοποθετηθεί στην έρημο έξω από το Παλμ Σπρινγκς, το 2017. Έναν χρόνο αργότερα, τοποθετήθηκε στο εσωτερικό μιας πρώην τράπεζας στο Ντιτρόιτ. Η τωρινή εκδοχή, το «Αντικατοπτρισμός Γκστάαντ», έγινε για το ELEVATION 1049: Frequencies. Η εγκατάσταση του Άιτκεν παρέμεινε για δύο χρόνια στις ελβετικές Άλπεις (θα μετακινηθεί στις 5 Απριλίου) «καθρεφτίζοντας και αλληλεπιδρώντας με το ορεινό τοπίο καθώς αλλάζουν οι εποχές του χρόνου».

iefimerida

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *