16/04/2021

Frank Gehry : Ο κορυφαίος αρχιτέκτονας με το μαγικό άγγιγμα που δημιούργησε εκπληκτικά κτίρια σε όλον τον κόσμο

“Για να πείσεις έναν πελάτη για ένα έργο, θα πρέπει πρώτα να πείσεις τη γυναίκα του.”
Στα 92 του χρόνια, ο Frank Gerry, παραμένει ακούραστος και συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1929.   (βίντεο)

“Για να πείσεις έναν πελάτη για ένα έργο, θα πρέπει πρώτα να πείσεις τη γυναίκα του.” έχει πει με το ιδιαίτερο χιούμορ του μια από τις κυρίαρχες μορφές του ντεκονστρουκτιβισμού και της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Βεβαίως ο Frank Gehry δεν θα χρειαζόταν να πείσει κανέναν για να αναλάβει κάποιο έργο.

Γιατί ; Φτάνει μόνο να αναλογιστούμε τα σπουδαία κτίριά του που αποτελούν αξιοθέατα και αναφέρονται ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ρευστές γραμμές και επιφάνειες, με τη χρήση νέων υλικών και λογισμικών σχεδιασμού.

Δεν του απονεμήθηκε τυχαία το βραβείο Πρίτσκερ το 1989 και τρία χρόνια πριν, το Προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Obama.

Το Φεβρουάριο του 2000, συνέντευξή του στο περιοδικό Time, δήλωνε ότι τα δημιουργικά του γονίδια βρίσκονταν στον πατέρα του, στον παππού του, αλλά και στη μητέρα του, η οποία τον μύησε στην τέχνη που λατρεύει.

«Ο πατέρας μου πίστευε ότι ήμουν ονειροπόλος και ότι δεν θα κατάφερνα τίποτα. Η μητέρα μου, όμως, θεωρούσε ότι απλώς ήμουν απρόθυμος για οτιδήποτε, κι έτσι με πίεζε», είχε πει. Πριν καταλήξει στην αρχιτεκτονική και αφού η οικογένειά του είχε μεταναστεύσει στην Καλιφόρνια το 1947, είχε δοκιμάσει πολλές δουλειές, όπως…οδηγός φορτηγού.

Το 1956, αφού είχε αποκτήσει το πτυχίο αρχιτεκτονικής, μετακομίζει στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης για μεταπτυχιακές σπουδές πολεοδομίας στο Χάρβαρντ. Τελικώς εγκαταλείπει τις σπουδές του, καθώς ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος.

Πίστευε στην κοινωνική διάσταση της πολεοδομίας και πληροφορήθηκε ότι ένας εκ των καθηγητών του έχτιζε τη βίλα του Κουβανού δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.

Στα 90 του χρόνια, ο Frank Gerry, παραμένει ακούραστος και συνεχίζει να μας εκπλήσσει… Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το Walt Disney Concert Hall στο Λος Αντζελες, το Olympic Fish Pavilion στη Βαρκελώνη, το Dancing House στην Πράγα, το Ιδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι και το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, το Κτίριο που χορεύει στην Πράγα, το Weisman Art Museum στη Μινεάπολη και το Experience Music Project στο Σιάτλ.

 

Frank Gehry Guggenheim Museum Bilbao
Frank Gehry Peix (Fish), Barcelona
Louis Vuitton Foundation, Paris

Dancing House, Prague

Lou Ruvo Center for Brain Health, Cleveland

Υπέγραψε τα νέα γραφεία του Facebook στην Καλιφόρνια. «MPK 21» είναι το όνομα της «πολιτείας» που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σε λιγότερο από 18 μήνες και συμπεριλαμβάνει ένα κήπο 3,6 στρεμμάτων, ο οποίος διαθέτει πάνω από 200 δέντρα, με δομή αμφιθεατρική και σκοπό να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της Facebook να έρθουν πιο κοντά σε επαφή με τη φύση.

Η κατοικία του στη Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια, ήταν το έργο με το οποίο ξεκίνησε η καριέρα του.

Ο Frank Gehry δεν έπαψε να κάνει επίκαιρα τα σχέδιά του, βασιζόμενος πάντοτε στις νέες συνθήκες, στα νέα υλικά. Όπως έχει πει άλλωστε : « Η αρχιτεκτονική πρέπει να ‘μιλάει’ για το χρόνο και τον τόπο, αλλά να επιθυμεί τη διαχρονικότητά της.»

Το 2015, σε μία εφ’ όλης της ύλης βιντεοσκοπημένη συνέντευξη, το 2015, με τους Frederic Migayrou και Aurélien Lemonier, επιμελητές της μεγάλης έκθεσης στο Πομπιντού, συνοψίζει το έργο του λέγοντας:

«Αποτείνομαι στην Ιστορία. Προσπαθώ να κατανοήσω τι είχαν στο μυαλό τους οι καλλιτέχνες, για ποιον λόγο δημιούργησαν ό,τι δημιούργησαν και πώς αυτό τελικώς προέκυψε. Αυτό που αναζητώ στην Ιστορία είναι αυτές οι ανθρώπινες πινελιές – τι δημιουργήθηκε από την τεχνολογία της εποχής. Κι έτσι, σκέφτομαι, “έχουμε νέα τεχνολογία και καινούργια εργαλεία· πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα χαθεί αυτή η ανθρωπιά, αυτή η σκέψη;”»

Τί είναι τελικά ο Frank Gehry; Αρχιτέκτονας ή καλλιτέχνης; Η απάντησή του είναι νομίζω η πιο σωστή: “Οι άνθρωποι με ρωτούν αν είμαι καλλιτέχνης ή αρχιτέκτονας, αλλά πιστεύω ότι είναι το ίδιο.”

Respect…