Το αφιέρωμα της Αϊτής για την Ελλάδα, στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Καθώς η Ελλάδα γιόρτασε την Ελληνική Επανάσταση του 1821,την Πέμπτη, ο Hans Charles, Γενικός Πρόξενος της Αϊτής στη Βοστώνη, έδωσε μια συγκινητική ομιλία, τονίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αϊτή, αν και βρίσκεται μόλις πάνω από 9.000 χλμ. (5.592 μίλια) από την Ελλάδα, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τους Οθωμανούς το 1822.
Ο Hans Charles προσκλήθηκε από το Ελληνικό Προξενείο της Βοστώνης σε τελετή στο Σύνταγμα του USS, το οποίο έπλεε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Γενικός Πρόξενος απάντησε αμέσως και ήρθε με τον Αναπληρωτή του.
Στην ομιλία του πρόσφερε μια «ζεστή αγκαλιά» στον ελληνικό λαό.
«Η υπέροχη χειρονομία της Αϊτής εκείνη την εποχή επιβεβαιώνει την παροιμία που λέει ότι οι φτωχότεροι είναι συχνά οι πιο γενναιόδωροι άνθρωποι, επειδή ξέρουν τι είναι τα δεινά», είπε.
Πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη καταλαβαίνουν καλύτερα τον πόνο εκείνων που αγωνίζονται να βγουν έξω».
Η αφοσίωση της Αϊτής στην ελευθερία και η δέσμευσή της για την καταπολέμηση της καταπίεσης παρουσιάζονται στην ιστορική τους επανάσταση ενάντια στους Γάλλους.
Η Ελλάδα δωρίζει μαρμάρινο πλοίο στην Αϊτή
Ο Στράτος Ευθυμίου, που εκπροσωπεί το Ελληνικό Προξενείο της Βοστώνης, δωρίζει ένα μαρμάρινο καραβάκι από τον γλύπτη Πέτρο Μαρμαρίνο για να ευχαριστήσει την Αϊτή για την τιμή της Ελλάδας στις 25 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον Ευθυμίου, ο Hans Charles είπε ότι παραλαμβάνει το μαρμάρινο καράβι ως σύμβολο της υλικής και ηθικής βοήθειας που έδωσε ο Πρόεδρος της Αϊτής Μπόιερ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του αγώνα ανεξαρτησίας.