06/03/2021

25η Μαρτίου. Στρατιωτική παρέλαση με προσκεκλημένους Πούτιν, Μακρόν και Κάρολο σχεδιάζει η κυβέρνηση

25η Μαρτίου. Στρατιωτική παρέλαση με προσκεκλημένους Πούτιν, Μακρόν και Κάρολο σχεδιάζει η κυβέρνηση

 

Όπως όλα δείχνουν, η φετινή παρέλαση για την 25η Μαρτίου θα τελεστεί παρουσία επίτιμων προσκεκλημένων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο προηγούμενες εθνικές παρελάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, ο εορτασμός της 25ης είναι ξεχωριστή περίπτωση καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Από το φθινόπωρο ακόμα, η κυβέρνηση είχε αποστείλει επίσημες προσκλήσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον πρίγκιπα Κάρολο, προκειμένου να παραστούν στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2021. Η επιλογή της πρόσκλησης των ηγετών της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Αγγλίας αφορμάται από τη συμβολή των τριών δυνάμεων στη νικηφόρα έκβαση του ελληνικού αγώνα με την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η οποία σήμανε το τέλος και του οθωμανικού επεκτατισμού προς τη Δύση.

«Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια δεν αποτελούν απλά μία ευκαιρία να αναπολήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας και να αξιολογήσουμε συνολικά την ιστορική μας διαδρομή, αλλά έχουμε και την υποχρέωση να προδιαγράψουμε το μέλλον μας -και το μέλλον μας, όπως σας είπα, πρέπει να το δούμε μακροπρόθεσμα και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα»ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση εργασίας που είχε χθες με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, επιμένοντας, ωστόσο, ότι «θα γιορτάσουμε φέτος -έστω και με ενδεχομένως λίγο διαφορετικό τρόπο από αυτόν τον οποίον είχαμε προγραμματίσει, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες- τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη προσφορά στις επόμενες γενιές».

mixanitouxronou