10/04/2021

16 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας

Με αφορμή τα 125 χρόνια από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, το 1995 ανακηρύχθηκε ως “έτος ανεκτικότητας”. Ο Ο.Η.Ε. προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει την αποδοχή της διαφορετικότητας στις ανθρώπινες σχέσεις

 

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας.

Με αφορμή τα 125 χρόνια από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, το 1995 ανακηρύχθηκε ως “έτος ανεκτικότητας”. Ο Ο.Η.Ε. προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει την αποδοχή της διαφορετικότητας στις ανθρώπινες σχέσειςΤην επόμενη χρονιά, μάλιστα, θεμελίωσε την 16η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας, η οποία έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Νοεμβρίου.

Άλλωστε, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθών έχει δεσμευτεί να ενδυναμώνει τις σχέσεις των Εθνών μεταξύ τους με τη δημιουργία ανεκτικότητας, καθώς και σχέσεων αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων, που έχουν διαφορετική κουλτούρα.

Η UNESCO, που είναι ένας σημαντικός εξειδικευμένος διεθνής Οργανισμός του ΟΗΕ, έχει θεσπίσει το βραβείο Madanjeet Singh Prize for the Promotion of Tolerance and Non-Violence, μέσω του οποίου επιλέγει να επιβραβεύσει άτομα και δραστηριότητες, που έχουν συμβάλλει θετικά στον κλάδο της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού ή της επικοινωνίας, προωθώντας με το έργο τους την ανεκτικότητα και την καταπολέμηση της βίας.

Η απονομή του βραβείου Madanjeet Singh Prize for the Promotion of Tolerance and Non-Violence πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στις 16 Νοεμβρίου, όταν και γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας, και απονέμεται σε Οργανισμούς, Ιδρύματα ή άτομα.

Η τελευταία απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας Ανεκτικότητας 2018 και το βραβείο δόθηκε από κοινού στον Καναδό κινηματογραφιστή,Manon Barbeau, και τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό από την Κένυα, The Coexist Initiative.

Φέτος, το βραβείο Madanjeet Singh Prize for the Promotion of Tolerance and Non-Violence 2020 κέρδισε ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμό CRC από το Κονγκό. Ο Centre Résolution Conflits (CRC) είναι ένας ΜΚΟ, ο οποίος ασχολείται με τα δικαιώματα του παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2011 μέχρι σήμερα περίπου 1000 παιδιά, τα οποία ήταν πρώην στρατιώτες, επέστρεψαν στην ειρηνική ζωή, που δικαιούται κάθε παιδί στον κόσμο, ή κατάφεραν να ξεφύγουν από τις επαγγελματικές, στρατιωτικές εκπαιδεύσεις. Παράλληλα, ο CRC παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε όλα τα παιδιά, τα οποία έφυγαν από εμπόλεμη ζώνη ή προετοιμάζονταν ως στρατιώτες, προκειμένου να ξεπεράσουν το παιδικό τραύμα που τους έχει δημιουργηθεί.

Πηγή: neolaia