27/02/2021

10 Έξυπνοι τρόποι να απασχολήσεις τα παιδιά σου μέσα στο αυτοκίνητο!

Κάθε φορά που πρέπει να κάνουμε κάποιο ταξίδι με το αυτοκίνητο και έχουμε μαζί μας τα παιδιά είναι σκέτος εφιάλτης. Η μικρή δε θέλει με τίποτα να κάτσει στο καθισματάκι της κι έτσι έχουμε κλάματα σε όλη τη διαδρομή. Η μεγάλη φωνάζει συνέχεια ότι την ενοχλεί η ζώνη της και ρωτάει ανά πέντε λεπτά αν έχουμε φτάσει. Στο τέλος, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να φτάνουμε στον τελικό προορισμό μας με πονοκέφαλο ή να ακυρώνουμε το ταξίδι μας. Σου έχει συμβεί κι εσένα;

Όλα αυτά βέβαια γίνονταν πριν αποφασίσω να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και βρω κάποιον ιδιαίτερο τρόπο να τα απασχολήσω καθώς ταξιδεύουμε. Αυτό που δεν ήθελα με τίποτα είναι να έχω ανοιχτό το tablet σε όλη τη διαδρομή ώστε τα παιδιά να είναι απασχολημένα με αυτό. Γι΄αυτό, λοιπόν, κάθε φορά που ξεκινάμε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο επιλέγω διάφορους τρόπους να τα κρατήσω απασχολημένα αλλά και να διασκεδάσουν κατά τη διαδρομή. Όταν ξεκινάμε ένα ταξίδι πλέον, όλοι ανυπομονούμε για αυτό, και ιδιαίτερα τα παιδιά μου που περιμένουν να δουν τι τους έχω ετοιμάσει αυτή τη φορά.

 

Πως να κρατήσεις τα παιδιά σου απασχολημένα μέσα στο αυτοκίνητο

 

 

 

1. Ζωγραφίστε

Λίγοι μαρκαδόροι, ή ξυλομπογιές (για να μην λερωθείτε) και ένα μπλοκ ζωγραφικής είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να κρατήσεις τα παιδιά σου απασχολημένα μέσα στο αυτοκίνητο. Άφησε τα να ζωγραφίσουν ότι αυτά θέλουν ή κάντε έναν μικρό διαγωνισμό για το ποιος θα φτιάξει τα περισσότερα ψαράκια!

2. Παίξτε μπίνγκο

 

Το μπίνγκο αποτελεί ένα υπέροχο παιχνίδι που μπορείς να το παίξεις και στο αυτοκίνητο. Δώσε διαφορετικές κάρτες σε κάθε παιδί και φτιάξε τες έτσι ώστε να περιλαμβάνουν κάποια πράγματα από τα οποία θα περάσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας (βενζινάδικο, φανάρια, πινακίδες, κλπ). Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητα ή κάποιο στυλό για να σημειώσουν αυτά που συναντάνε. Στο τέλος, δώσε ένα μικρό βραβείο στον νικητή.

 

3. Διαβάστε τα αγαπημένα τους παραμύθια

 

Ζήτησε από τα παιδιά σου να φέρουν τα αγαπημένα τους βιβλία στο αυτοκίνητο για να τα διαβάσετε στη διαδρομή. Επέλεξε σελίδες που έχουν εικόνες και, αν το επιτρέπει η ηλικία τους, δώσε και σε αυτά την ευκαιρία να διαβάσουν.

5. Φτιάξτε κατασκευές

Βοήθησε τα παιδιά σου να φτιάξουν κατασκευές, όπως βραχιόλια ή κάποιο άλλο κόσμημα. Με αυτό τον τρόπο θα απασχολήσουν τα χέρια τους αλλά και το μυαλό τους.

6. Τραγουδήστε

Ακόμη ένας τρόπος να περάσετε υπέροχα μέσα στο αυτοκίνητο είναι να τραγουδήσετε τα αγαπημένα τους τραγούδια. Κάντε ένα διαγωνισμό για να δείτε ποιος θυμάται τα περισσότερα λόγια.

 

7. Μάθετε τους βασικούς κανόνες οδήγησης

Φτιάξτε κάρτες για να διδάξετε στα παιδιά σας τους βασικούς κανόνες οδήγησης. Βοηθήστε τα να μάθουν τι σημαίνει η κάθε πινακίδα που συναντάτε και κάντε ένα τεστ γνώσεων στο τέλος του ταξιδιού.

 

8. Φτιάξε σακούλες με δώρα για να ανοίγουν τα παιδιά μόλις φτάνετε σε συγκεκριμένα μέρη

Για να διατηρήσεις το ενδιαφέρον των παιδιών σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού φτιάξε μερικές σακούλες με δώρα τα οποία τα παιδιά θα πρέπει να ανοίγουν μόλις φτάνετε σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος. Με αυτό τον τρόπο θα ανυπομονούν να φτάσουν στον επόμενο προορισμό και θα το διασκεδάσουν.

 

9. Πείτε ιστορίες

Ένας υπέροχος τρόπος να αναπτύξεις την φαντασία των παιδιών σου είναι να πείτε ιστορίες. Μπορούν να είναι πραγματικές ιστορίες ή φανταστικές. Δώσε 20-30 δευτερόλεπτα σε κάθε έναν από εσάς για να αρχίσει να λέει μια ιστορία. Μόλις τελειώσει ο χρόνος, αυτός που κάθεται δίπλα πρέπει να συνεχίσει την ιστορία από εκεί που έμεινε.

 

10. Πάρε μερικά σνακ για το δρόμο

Πάρε μερικά σνακ για το δρόμο σε περίπτωση που πεινάσουν. Προτίμησε να τα έχεις όλα μαζί σε ένα κουτί για να μη χρειάζεται να ψάχνεις όλη την ώρα.