16/04/2021

Όταν ο κόσμος πέταξε με τα φτερά της Ολυμπιακής Αεροπορίας του Αριστοτέλη Ωνάση

“Για να πετύχεις στις επιχειρήσεις, πρέπει να κάνεις τους άλλους να δουν, αυτό που βλέπεις εσύ” ,  είπε κάποτε ο Έλληνας κροίσος που ίδρυσε την Ο.Α.
Το παρθενικό της ταξίδι έγινε στις 6 Απριλίου του 1957.

Ολυμπιακή Αεροπορία…

Όλα ξεκίνησαν το 1956 όταν τέθηκε έμμεσα από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ζήτημα της πώλησης της ΤΑΕ στον Ωνάση. Ίσως αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια κάποιου δείπνου στο “Χριστίνα”. Ο Καραμανλής που μόλις είχε εκλεγεί, προσπάθησε να φέρει΄Έλληνες της διαποράς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο Έλληνας μεγιστάνας από τη Μικρά Ασία – που κατέκτησε την Αργεντινή, τη Νέα Υόρκη και το Μόντε Κάρλο, ειδικά ύστερα από την πρόσφατη συμφωνία του αιώνα το 1954 με τους Σαουδάραβες- δέχτηκε τελικά, να καταβάλει το μικρό για εκείνον τίμημα.

Ποιό; Τα 2.000.000 δολλάρια για να αποκτήσει το νέο εκείνο “παιχνίδι” για τα επόμενα 50 χρόνια- καθώς η σύμβαση θα είχε λήξη το 2006.

Αυτό το “παιχνίδι” έμελλε να έχει ένδοξη ιστορία. Ανάμεσα στους θρυλικούς πρωτοπόρους του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, δεν δίστασε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος “ΑΛΚΥΩΝ” το 1912, θέτωντας έτσι επίσημα το θεμέλιο λίθο της ελληνικής επιβατικής αεροπορίας. Η ΤΑΕ είχε συσταθεί από ιδιώτες το 1935 και χρησίμευε ως κέντρο εκπαίδευσης της μονοπωλιακής Ελληνικής Εταιρίας Εναέριων Συγκοινωνιών – που μετονομάσθηκε σε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία- κι επαναλειτούργησε σε κανονική αεροπορική εταιρία. Εκείνη, απορρόφησε πιο μετά μία από τις ανταγωνιστικές, την ΑΜΕ.

Η εταιρεία, ωστόσο, είχε πολλά προβλήματα, ανάμεσά τους :παρωχυμένο στόλο και συνδικαλιστική γκρίνια που ενόχλησε τους κυβερνώντες επιδιώκοντας μια λύση.

Για έναν επιχειρηματία του βεληνεκούς του Ωνάση, η μικρή αυτή εταιρία δεν αποτελούσε κάποια ιδιαίτερη επιχειρηματική ευκαιρία.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι βιογράφοι του Έλληνα Κροίσου συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα:από πατριωτισμό και εθνική υπερηφάνεια ανέλαβε αυτήν την πρόκληση. Όχι για το κέρδος. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι ο βασιλιάς των θαλασσών ήξερε ελάχιστα από την οικονομία των αιθέρων…

Ο Ωνάσης ήξερε να τολμά και δεν δίστασε ποτέ στη ζωή του… Πείθει λοιπόν τον Φρανσίς Φαμπρ που διηύθυνε τη γαλλική UTA, και δέχται με μία διετή σύμβαση να απογειώσει την εταιρία την οποία μετονόμασε ο μεγιστάνας σε Ολύμπικ -όπως ήταν και το όνομα της ναυτιλιακής του εταιρίας.

Το 1957, λοιπόν, ιδρύεται από τον Αριστοτέλη Ωνάση η Ολυμπιακή Αεροπορία μετά την εξαγορά της κρατικής ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις) .Στις 6 Απριλίου του 1957 κάνει και το παρθενικό της ταξίδι εκτελώντας πρωϊνό δρομολόγιο στην ιστορία της ελληνικής εναέριας συγκοινωνίας το Αθήνα – Θεσσαλονίκη με ελικοφόρο DC-3 και  κυβερνήτη τον  Παύλο  Ιωαννίδη.

Η νεοσύστατη εταιρεία αποτελείται από 15 ελικοφόρα (δεκατέσσερα DC-3 και ένα DC-4) και προσωπικό 835 υπαλλήλων. Οι στολές των  αεροσυνοδών είναι σχεδιασμένες από τον ελληνικής καταγωγής Γάλλο σχεδιαστής Jean Desses. Εκείνη τη χρονιά λειτουργεί και η πρώτη αερογραμμή εκτός ελληνικής επικράτειας: Αθήνα – Ρώμη – Παρίσι – Λονδίνο. Οι επιβάτες της ήταν κυρίως επιχειρηματίες και ναυτικοί, που ταξίδευαν για επαγγελματικούς λόγους και κάποιοι απλοί άνθρωποι που είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν, αφού  το κόστος τότε ήταν ακόμα υψηλό. Εκείνη την εποχή, ένα αεροπορικό ταξίδι στο εξωτερικό θεωρούνταν πολυτέλεια.

Στις 17 Σεπτεμβρίου ένα ειδικά διαρρυθμισμένο αεροπλάνο της Ολυμπιακής μεταφέρει τη Μαρία Κάλλας στο Μπιλμπάο για μία συναυλία. Ένα αεροσκάφος που διέθετε κρεβάτι για να ξεκουραστεί η σπουδαία ντίβα μέχρι να φτάσει στον προορισμό της.

Η ελληνική πολυεθνική εταιρεία είχε αρχίσει πλέον να πλάθει το μύθο και το image της. Το 1958 μια παραγγελία αποστέλλεται στα φημισμένα εργοστάσια De Havilland στην Αγγλία για αεροσκάφη τύπου Comet. Ακολουθούν οι μελλοντικοί χειριστές τους που θα εκπαιδευθούν από το λόρδο Douglas of Kiztleside, τον πρόεδρο της BEA αυτοπροσώπως. Αρχίζουν να παραδίδονται νέα αεροσκάφη: Βασίλισσα Φρειδερίκη, Βασίλισσα Όλγα, Βασίλισσα Σοφία, Πριγκίπισσα Σοφία.

Οι “γαλαζοαίματες” της Ο.Α. κερδίζουν την προτίμηση των επιβατών στις γραμμές της Κωνσταντινούπολης, Ρώμης, Λονδίνου, Τελ Αβίβ, Λευκωσίας, Βηρυττού, Καίρου, Βρυξελλών, Φρανκφούρτης, Ζυρίχης και Άμστερνταμ.

Το εγχείρημα έχει πετύχει. Ο κόσμος πετάει με τα χρυσά φτερά της Ολυμπιακής…

Facts

  • Οι στολές των αεροσυνοδών ήταν σχεδιασμένες από τους: Γιάννη Ντεσέ, Pierre Cardin, Coco Chanel, Γιάννη Τσεκλένη κ.α.

  • Το προσωπικό της Ολυμπιακής, έπρεπε να εκπέμπει ζεστασιά, «να μυρίζει Ελλάδα». Στη δεκαετία του ’60 η ΟΑ διέθετε τις πιο ευπαρουσίαστες αεροσυνοδούς, κορίτσια με χαμόγελο, καλή εμφάνιση, ευγένεια, ηρεμία και «στρατιωτική» πειθαρχία.

  • Τα πληρώματα κατέλυαν στα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου με τις αεροσυνοδούς να δικαιούνται επίδομα κομμωτηρίου και μανικιούρ-πεντικιούρ.

  • Στην πρώτη θέση, υπήρχαν κρυστάλλινα ποτήρια, πορσελάνινα πιάτα, κεριά πάνω στα τραπεζάκια, επίχρυσα μαχαιροπίρουνα, χαβιάρι και σαμπάνια… Όλα καταδείκνυαν με περίτρανο τρόπο την βασική φιλοσοφία του Ωνάση, που επιθυμούσε ο πελάτης να αισθάνεται βασιλιάς

  • Στα σχέδια του πολυμήχανου Έλληνα ήταν η προσθήκη πιάνου στα μεγάλα αεροσκάφη.

  • Όλο σχεδόν το διεθνές τζετ σετ πετούσε με τον ελληνικό αερομεταφορέα, πολλοί μάλιστα μόνο και μόνο για να απολαύσουν το «θρυλικό» του σέρβις.

  • Είχε προσληφθεί φωτογράφος με αποκλειστική αρμοδιότητα να φωτογραφίζει τους διάσημους στη σκάλα του αεροπλάνου με φόντο το σήμα της Ολυμπιακής.

  • Όταν κάποτε η διοίκηση της Ολυμπιακής παραπονέθηκε στον Ωνάση ότι είχαν κλαπεί από επιβάτες πολλά από τα επίχρυσα μαχαιροπίρουνα, εκείνος λέγεται ότι απάντησε: «Ας ταξιδεύουν με την εταιρεία μου, κι ας με κλέβουν».

  • Αρχές της δεκαετίας του ΄70 η Ολυμπιακή έγινε η εταιρία των 5 Ηπείρων.

  • Ο Έλληνας μεγιστάνας χρησιμοποίησε ως σήμα τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους, προσθέτοντας επιπλέον έναν. Οι επιχειρηματικοί κύκλοι και ο Τύπος τον αποθέωσαν για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, καθώς επρόκειτο για το πιο αναγνωρίσιμο σήμα που θα μπορούσε κανείς να επιλέξει για την εταιρεία του.

 

Πηγές:

“Mε τα φτερά του Ικαρου, Ελληνική Πολεμική και Πολιτική Αεροπορία (Μίλητος)

Πίτερ Έβανς “Ωνάσης” (Κάκτος 1997)

klik/nikosonline

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *