25/02/2021

Ψάλλοντας στην Αγία Σοφία! Έτσι ακουγόταν πριν από 1500 χρόνια! (βίντεο)

Μεγαλειώδης ήχος της μεγαλύτερης Εκκλησίας του Χριστιανισμού στον Μεσαίωνα (βίντεο)

Η Αγία Σοφία, πρώην εκκλησία και τζαμί, είναι σημαντικό μέρος της μακράς ιστορίας της Κωνσταντινούπολης . Ποιος ήξερε ότι ο υπέροχος ήχος του μπορούσε να μεταφερθεί στο Στάνφορντ;

Οι μελετητές και οι επιστήμονες του Στάνφορντ έχουν εργαστεί για να αναδημιουργήσουν ψηφιακά την εμπειρία του να βρίσκονται στην Αγία Σοφία όταν ήταν μεσαιωνική εκκλησία. Συνεργαζόμενοι με το χορωδικό συγκρότημα Cappella Romana, αναδημιούργησαν ψηφιακά την ακουστική του πρώην ιερού κτηρίου και έπαιξαν μεσαιωνική εκκλησιαστική μουσική στο Bing Concert Hall του πανεπιστημίου σαν να ήταν η Αγία Σοφία. Οι προσπάθειές τους αποτελούν μέρος μιας πολυετούς συνεργασίας μεταξύ τμημάτων στο Στάνφορντ που θέτει το ερώτημα: μπορεί η σύγχρονη τεχνολογία να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στο παρελθόν;

Το έργο “Icons of Sound” επικεντρώνεται στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας , χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις μπαλονιών που τραβήχτηκαν στο χώρο και άλλες οπτικοακουστικές έρευνες για να καταλάβουν την ακουστική του κτιρίου με παρέκταση από αυτούς τους θορύβους. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να αναδημιουργήσουν την εμπειρία της ύπαρξής τους – μια εμπειρία που ήταν κατά κάποιο τρόπο διαχρονική για σχεδόν 1.500 χρόνια στο κτίριο. Αλλά πολλά άλλαξαν για την Αγία Σοφία εκείνη την εποχή.

Στη διάρκεια της ζωής του, η τεράστια δομή, «με τα γιγαντιαία στηρίγματα και τους ανερχόμενους μιναρέδες», ήταν ο τόπος αυτού που ο συγγραφέας Smithsonian Fergus M. Bordewich αποκαλεί «πολιτιστική σύγκρουση επικών διαστάσεων».

Το όνομά του μεταφράζεται από τα ελληνικά ως «Ιερή Σοφία».

Για να αναδημιουργήσουν τον μοναδικό ήχο, οι ερμηνευτές τραγουδούσαν ακούγοντας την προσομοιωμένη ακουστική της Αγίας Σοφίας μέσω ακουστικών. Το τραγούδι τους στη συνέχεια τέθηκε στον ίδιο ακουστικό προσομοιωτή και έπαιξε κατά τη διάρκεια της ζωντανής παράστασης μέσω ηχείων στην αίθουσα συναυλιών, καθώς τραγούδησαν επίσης, κάνοντας την παράσταση να ακούγεται σαν να γινόταν στην Κωνσταντινούπολη στην Αγία Σοφία.

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *