25/01/2021

Χρυσό μετάλλιο για την Magawa: ο αρουραίος που ανιχνεύει τις νάρκες. (video)

Αυτός ο αρουραίος έσωσε τη ζωή χιλιάδων μεταλλωρύχων.

Τιμές ήρωα απονεμήθηκαν σε ένα «τεράστιο» αφρικανικό αρουραίο που εκπαιδεύτηκε για να ανιχνεύει νάρκες ξηράς στην Καμπότζη. Τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο για την ικανότητά του να σώζει ζωές και την αφοσίωσή του στο καθήκον.

Το Magawa, όπως είναι το όνομά του, είναι γνωστό ως «Hero Rat» και είναι ο πιο επιτυχημένος αρουραίος που εκπαιδεύτηκε από το Βελγικό φιλανθρωπικό ίδρυμα APOPO.

Από την εκπαίδευσή του, ανακάλυψε 39 νάρκες ξηράς και 28 εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθαρίζοντας πάνω από 141.000 τετραγωνικά μέτρα γης, που ισοδυναμεί με 20 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Πώς εντοπίζει η Magawa νάρκες;

Τα τρωκτικά διδάσκονται να ανιχνεύουν μια χημική ένωση μέσα σε εκρηκτικά και να αγνοούν τα απορρίμματα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αναζητήσουν νάρκες πιο γρήγορα. Μόλις βρουν ένα εκρηκτικό, ανεβαίνουν την κορυφή για να ειδοποιήσουν τους ανθρώπινους συναδέλφους τους. Η εκπαίδευση διαρκεί ένα χρόνο.

Το Magawa ζυγίζει μόλις 1,2 κιλά και έχει μήκος 70 εκατοστά, καθιστώντας το τόσο μικρό και ελαφρύ ώστε να περπατά στις νάρκες ξηράς χωρίς να τα τις ενεργοποιεί.

Μπορεί να ψάξει στην περιοχή ενός γηπέδου τένις σε λιγότερο από μισή ώρα, κάτι που θα χρειαζόταν έναν άνθρωπο με ανιχνευτή μετάλλων έως και τέσσερις ημέρες.

Ήταν μια βελγική φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα την Τανζανία που την εκ παίδεψε και συντονίζει το έργο της.

Ήρθε η ώρα για την αποχώρηση του ήρωα αρουραίου.

Το έργο της Magawa σώζει και αλλάζει άμεσα τις ζωές ανδρών, γυναικών και παιδιών που πλήττονται από αυτές τις νάρκες ξηράς , δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της PDSA Jan McLoughlin, σύμφωνα με την Ένωση Τύπου της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην ώριμη ηλικία των επτά, ο Μαγκάβα πλησιάζει στο να αποσυρθεί από την ηρωική του δουλειά.

Η μέση διάρκεια ζωής ενός αφρικανικού γιγαντιαίου αρουραίου σε αιχμαλωσία είναι οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Με πληροφορίες από το Reuters / AP.

extremomundial