27/01/2021

Φωτογράφος και η σύζυγός του φυτεύουν 2 εκατομμύρια δέντρα σε 20 χρόνια για να αποκαταστήσουν ένα καταστραμμένο δάσος και ακόμη και τα ζώα έχουν επιστρέψει

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών , 129 εκατομμύρια εκτάρια δασών, περιοχή σχεδόν ισοδύναμη με το μέγεθος της Νότιας Αφρικής, έχουν χαθεί από τη Γη για πάντα από το 1990. Μία περιοχή που χάνει περίπου το μέγεθος του Παναμά χάνεται κάθε χρόνο.
Το  15% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την αποψίλωση των δασών και τα αμέτρητα είδη φυτών και ζώων που χάνουν τους οικοτόπους τους κάθε μέρα, είναι απολύτως καταστροφικές για την υγεία του πλανήτη μας και απλώς δεν μπορούν να συνεχίσουν.
Πιστωτικές κάρτες εικόνας: Ricaro Beliel
Αλλά τι να κάνετε ενόψει μιας τέτοιας τεράστιας περιβαλλοντικής σφαγής; Μπορεί να κάνει το άτομο να αισθάνεται μικρό και αβοήθητο, καθώς αναλογιστούμε τον αντίκτυπο που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε. Θα κάνει οτιδήποτε κάνουμε το παραμικρό κομμάτι της διαφοράς; Ο φωτογράφος της Βραζιλίας Sebastião Salgado και η σύζυγός του Lélia Deluiz Wanick Salgado αποφάσισαν να δείξουν τι μπορεί να κάνει μια μικρή ομάδα παθιασμένων, αφοσιωμένων ανθρώπων, γυρνώντας την αποψίλωση των δασών και αρχίζοντας τη διαδικασία αναδάσωσης.
Πιστωτικές εικόνες: Sebastiao Salgado
Γιατί πραγματικά, η Μητέρα Φύση είναι μια σκληραγωγημένη ψυχή που πάντα θα βρει έναν τρόπο να αναπηδήσει πίσω, λαμβάνοντας τις κατάλληλες συνθήκες. Ο Salgado είναι ένας διάσημος φιγούρα, έχοντας κερδίσει σχεδόν κάθε σημαντικό βραβείο στη φωτορεπορτάζ και δημοσιεύοντας περισσότερες από μισή ντουζίνα βιβλία. Πίσω στη δεκαετία του ’90, εξαντληθεί σωματικά και συναισθηματικά, αφού κατέγραψε τη φρικτή βαρβαρότητα της γενοκτονίας της Ρουάντα, επέστρεψε στην πατρίδα του στη Βραζιλία, η οποία κάποτε ήταν καλυμμένη από πλούσια τροπικά δάση. Ήταν συγκλονισμένος και καταστρεφόταν για να διαπιστώσει ότι η περιοχή ήταν τώρα άγονη και στερημένη από άγρια ​​ζώα, αλλά η σύζυγός του, η Λέλια, πίστευε ότι θα μπορούσε να αποκατασταθεί στην παλιά της δόξα.
Πιστωτικές κάρτες εικόνας: institutoterra
“Η γη ήταν τόσο άρρωστη όσο ήμουν – όλα καταστράφηκαν”, δήλωσε ο Salgado στο The Guardianτο 2015. “Μόνο περίπου το 0,5% της γης καλύφθηκε από δέντρα. Στη συνέχεια η γυναίκα μου είχε μια υπέροχη ιδέα να αναδημιουργήσει αυτό το δάσος. Και όταν αρχίσαμε να το κάνουμε αυτό, τότε όλα τα έντομα και τα πουλιά και τα ψάρια επέστρεψαν και χάρη στην αύξηση αυτή των δέντρων και εγώ ξαναγεννήθηκα – αυτή ήταν η πιο σημαντική στιγμή ».
Πιστωτικές κάρτες εικόνας: institutoterra
Μαζί, ο Sebastião και η Lélia ίδρυσαν το Instituto Terra , μια μικρή οργάνωση που από τότε έχει φυτεύσει 4 εκατομμύρια φυτά και έχει φέρει το δάσος πίσω από τους νεκρούς. “Ίσως έχουμε μια λύση”, δήλωσε ο Σαλγκάδο. “Υπάρχει μια ενιαία οντότητα που μπορεί να μετατρέψει το CO2 σε οξυγόνο, το οποίο είναι το δέντρο. Πρέπει να αναδιπλασιαστούμε το δάσος. Χρειάζεστε δάσος με εγχώρια δέντρα και πρέπει να συγκεντρώσετε τους σπόρους στην ίδια περιοχή που τους φυτέψτε ή τα φίδια και οι τερμίτες δεν θα έρθουν. Και αν φυτέψετε δάση που δεν ανήκουν, τα ζώα δεν έρχονται εκεί και το δάσος σιωπά “.
Πιστωτικές κάρτες εικόνας: institutoterra
Και λοιπόν, αφού έδωσαν μεγάλη προσοχή για να διασφαλίσουμε ότι τα φυτευμένα πάντα είναι γηγενή στη γη, η περιοχή γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα επόμενα 20 χρόνια. Η άγρια ​​φύση επέστρεψε, όπου υπήρχε μια θανατηφόρα σιωπή, υπάρχει τώρα μια κακοφωνία των πτηνών και των εντόμων που τρέμουν.
Συνολικά, έχουν επιστραφεί περίπου 172 είδη πτηνών, καθώς και 33 είδη θηλαστικών, 293 είδη φυτών, 15 είδη ερπετών και 15 είδη αμφιβίων, ένα ολόκληρο οικοσύστημα που ξαναχτίστηκε από το μηδέν.
Πιστωτικές κάρτες εικόνας: institutoterra
Πιστωτικές κάρτες : Sebastião Salgado
Το έργο έχει εμπνεύσει εκατομμύρια, δίνοντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα θετικής οικολογικής δράσης και δείχνοντας πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει το περιβάλλον με τις σωστές συμπεριφορές.
Πιστωτικές κάρτες : Sebastião Salgado
«Πρέπει να ακούσουμε τα λόγια των ανθρώπων στη γη», εξήγησε ο Σάλγκαντο. “Η φύση είναι η γη και είναι άλλα όντα και αν δεν έχουμε κάποια πνευματική επιστροφή στον πλανήτη μας, φοβάμαι ότι θα είμαστε διακυβευμένοι”.
 
Πηγή:boredpanda