14/04/2021

Φουκουσίμα: 10 χρόνια μετά την καταστροφή που άλλαξε την Ιαπωνία

Credit: IAEA Imagebank via Wikimedia Commons. CC BY-SA 2.0.

Φουκουσίμα: 10 χρόνια μετά την καταστροφή που άλλαξε την Ιαπωνία (βίντεο)

 

Η τριπλή καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία πριν από δέκα χρόνια άλλαξαν για πάντα το πρόσωπο της χώρας. Ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε άφησαν πίσω τους 18.500 νεκρούς και χιλιάδες αγνοούμενους, ενώ το πυρηνικό δυστύχημα στον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έκανε ακατοίκητες ολόκληρες πόλεις για χρόνια, εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στις 11 Μαρτίου του 2011 ένας καταστροφικός υποθαλάσσιος σεισμός χτύπησε τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ ακολούθησε τσουνάμι, το ύψος του οποίου έφθασε έως και τα 40 μέτρα, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Πόλεις και χωριά καταστράφηκαν ενώ τα νερά έφθασαν έως και 20 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της στεριάς.

Η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκάλεσε την εκπομπή υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, τα ύδατα και το έδαφος στην περιοχή, 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο καθαρισμός του πυρηνικού σταθμού εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δεκαετίες.

Σε συνολικό επίπεδο, οι ιαπωνικές αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πάνω από 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο του καθαρισμού των πυρηνικών αποβλήτων, ενώ μέχρι τώρα η διαδικασία έχει ήδη στοιχίσει τρισεκατομμύρια γιεν.

Πόλεις φαντάσματα και φόβος

Δέκα χρόνια μετά, η Ιαπωνία προσπαθεί ακόμη να επουλώσει τις πληγές της.

Η ζώνη αποκλεισμού παραμένει σε ισχύ, αν και σε μικρότερη ακτίνα, όμως οι περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών που θεωρητικά χαρακτηρίζονται ασφαλείς, αρνούνται να επιστρέψουν.

Πίσω τους άφησαν μία σειρά από πόλεις – φαντάσματα, πολλές από τις οποίες δεν θα ζωντανέψουν ποτέ ξανά.

Πολλοί από τους κατοίκους υποφέρουν από μετατραυματικό στρες, στα παιδιά εμφανίζονται ασθένειες του θυρεοειδούς, ενώ το Υπουργείο Υγείας της χώρας πρόσφατα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επίσημα περιστατικά λευχαιμίας σε εργαζόμενους στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο.

Η καταστροφή της Φουκουσίμα είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία.

sputniknews