27/01/2021

Υπόγειο- καταφύγιο από τη δεκαετία του 1970 μοιάζει με κάψουλα χρόνου και αξίζει 18 εκατομμύρια δολάρια

Υπόγειο- καταφύγιο από τη δεκαετία του 1970 μοιάζει με κάψουλα χρόνου και αξίζει 18 εκατομμύρια δολάρια (φωτο & βίντεο)

Όταν σκεφτόμαστε υπόγεια καταφύγια, το μυαλό μας πηγαίνει σε σκοτεινούς, καταθλιπτικούς τσιμεντένιους χώρους και σίγουρα όχι σε κατασκευές όπως αυτή που χρηματοδότησε το 1978 ο εκατομμυριούχος Τζέρι Χέντερσον, ιδρυτής εταιρειών όπως η Avon και η Gulfstream Aerospace Corp.

Ένα πολυτελές σπίτι 450 τ.μ. βρίσκεται στο κέντρο μιας υπόγειας έκτασης 1.400 τ.μ., με κήπο, πισίνα, μπάρμπεκιου και… ουρανό που φωτίζεται ανάλογα με τις ώρες τις ημέρας και τη νύχτα γεμίζει με αστέρια.

Για να μπει κανείς σε αυτή τη… χρονοκάψουλα των 70s χρησιμοποιεί ασανσέρ που καλύπτεται από βράχους στο 3970 της οδού Σπένσερ στο Λας Βέγκας. Και για να την αποκτήσει, θα πρέπει να απευθυνθεί εδώ και να έχει πρόχειρα κάπου 18 εκατ. δολάρια.

Ο επιχειρηματίας Girard B. «Jerry» Henderson είχε έναν ιδιαίτερο φόβο ότι ο Ψυχρός Πόλεμος θα τελειώσει τη χώρα για πάντα. Ως εκ τούτου, βρήκε μια εταιρεία που ονομάζεται «Underground World Homes». Το 1964, δημιούργησε ένα έκθεμα στην Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης με τίτλο “Why Live Underground” για να προωθήσει την έννοια της ζωής υπόγεια. Ο Τζέρι έζησε στο δικό του υπόγειο σπίτι μέχρι το θάνατό του στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ στη δεκαετία του 1970, έχτισε αυτήν την υπερβολική υπόγεια κατοικία του Λας Βέγκας.

 

 

Χτισμένο 26 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, είναι προϊόν των φόβων του επικείμενου πυρηνικού πολέμου

Αφού ρίξαμε μια πρώτη ματιά στους εσωτερικούς χώρους της οδού 3970 Spencer στο Λας Βέγκας, αυτό θα μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο προαστιακό σπίτι στις αρχές της δεκαετίας του 1970 – έχει μια ωραία κουζίνα, ευρύχωρα υπνοδωμάτια, έξι μπάνια, τζακούζι, πισίνα και… περιμένετε, πίστα χορού; … Εντάξει, ίσως δεν είναι το κανονικό διπλανό σπίτι του 1970. Αλλά το θέμα δεν είναι η πίστα. Είναι το γεγονός ότι αυτό το σπίτι των 5000 τετραγωνικών ποδιών βρίσκεται κάτω από ένα άλλο σπίτι, το οποίο παραδοσιακά βρίσκεται πάνω από το έδαφος. Πρόκειται για ένα καταφύγιο που χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 με φόβους ότι ο πυρηνικός πόλεμος θα έριχνε τα πάντα στην επιφάνεια.

Ολόκληρη η αποθήκη σκυροδέματος και χάλυβα αποτελείται από 14.620 τετραγωνικά πόδια

Το σπίτι στο Λας Βέγκας καταχωρήθηκε πρόσφατα από τον Stephan M-LaForge στο Berkshire Hathaway για 18 εκατομμύρια δολάρια. Μια γρήγορη ματιά στο εσωτερικό είναι σαν μια έκρηξη από το παρελθόν, με τις διακοσμήσεις και τα έπιπλα να μοιάζουν προερχόμενα από τους καταλόγους της δεκαετίας του 1970. Η αποθήκη του Ψυχρού Πολέμου έχει επιφάνεια πάνω από 15.000 τετραγωνικά πόδια και διαθέτει μια αυλή με τεχνητά δέντρα, βράχια, ακόμη και τοιχογραφίες ζωγραφισμένες στο χέρι που απεικονίζουν δασικές και εξοχικές τοποθεσίες.

Είναι εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις της δεκαετίας του 1970 που μπορεί να φανταστεί κανείς και έχει ακόμη μια αυλή

Καλυμμένο με βράχια, μια είσοδος πλήρης με ανελκυστήρα σας μεταφέρει βαθιά στο υπόγειο σπίτι με μια επιπλέον σκάλα κρυμμένη σε ένα υπόστεγο. Αν και δεν έχει κατασκευαστεί πραγματικά για να αντέχει σε πυρηνική έκρηξη, η ιδιοκτησία βρίσκεται 26 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί και να μετατραπεί σε αυθεντικό πυρηνικό καταφύγιο.

boredpanda

photo credits Redfin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *