28/11/2020

Τρεις τρόποι για να κάνετε τη ζωή σας eco friendly

Μικρές αλλαγές για την καθημερινότητά σας, μεγάλη προσφορά για το περιβάλλον.

 

Κυβερνήσεις, Διεθνείς Οργανισμοί, Επιχειρήσεις, παλεύουν καθημερινά για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον. Ωστόσο, αυτό που πολλές φορές ξεχνάμε είναι ότι για να δούμε αυτή την αλλαγή σκέψης του κόσμου και τη στροφή προς την οικολογική συνείδηση, πρέπει να ξεκινήσουμε από πολύ μικρότερα πράγματα: συνήθειες της καθημερινότητάς μας, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την γειτονιά, την πόλη, τη χώρα, τον κόσμο ολόκληρο.

Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και πρέπει να αρχίσουμε να το βλέπουμε πολύ σοβαρά. Αν όλοι μας καταφέρναμε να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση, τότε σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για έναν πολύ καλύτερο κόσμο στο μέλλον. Υπάρχουν αρκετοί απλοί και πρακτικοί τρόποι για να προσφέρει ο καθένας στο περιβάλλον γύρω του, ξεκινώντας φυσικά από τα πιο απλά. Εμείς σας προτείνουμε τρεις πολύ καλές λύσεις, τις οποίες θα ήταν καλό να ακολουθήσετε από σήμερα κιόλας.

Βάλτε τους μπλε κάδους στην καθημερινότητάς σας

Είναι ίσως η πιο απλή συμβουλή, αλλά παράλληλα και η πιο σημαντική. Η ανακύκλωση συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά και αποτελεί το Α και το Ω στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης από το 2003 μέχρι το 2018 έχουν ανακυκλωθεί από τις δραστηριότητές της, 6μιση εκατομμύρια τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών! Στους μπλε κάδους, που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καλύπτοντας το 95% του πληθυσμού της χώρας, πετάμε συσκευασίες από αλουμίνιο,λευκοσίδηρο, πλαστικό, γυαλί και χαρτόνι, βοηθώντας στην ενδυνάμωση του πράσινου αποτυπώματος της χώρας μας.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν καθημερινά; Μια καλή λύση είναι να μαζεύετε σε μια ξεχωριστή σακούλα όλες τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες που είναι χρήσιμα υλικά και σε μια άλλη τα σκουπίδια σας, όπως υπολείμματα τροφών ή άλλα μη ανακυκλώσιμα υλικά. Έτσι, κάθε φορά που η σακούλα με τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες γεμίζει, θα πρέπει να την αδειάζετε μόνο στον μπλε κάδο της γειτονιάς σας.

Αντικαταστήστε τις σακούλες του σούπερ μάρκετ με υφασμάτινες

Οι καταστροφές που προκαλούν στο περιβάλλον οι πλαστικές σακούλες είναι ανυπολόγιστες. Χιλιάδες ζώα πεθαίνουν από πλαστικές σακούλες που μολύνουν τις θάλασσες ετησίως, ενώ χρησιμοποιούνται πολύτιμοι πόροι για την παρασκευή και τη μεταφορά τους. Κι όλα αυτά για να χρησιμοποιηθούν περίπου 15-20 λεπτά για τα ψώνια μας. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε όλο και περισσότερο υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για να μεταφέρετε τα προϊόντα των αγορών σας. Αποτελεί την πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση, καθώς με αυτό τον τρόπο ένα και μόνο άτομο είναι ικανό να μειώσει σημαντικά την σπατάλη ενέργειας, την ρύπανση των υδάτων και της ατμόσφαιρας, αλλά και να βοηθήσει στη διάσωση σπάνιων θαλάσσιων ζώων. Κι όμως, μπορεί να ακούγεται απλό, όμως να είστε σίγουροι πως μια υφασμάτινη σακούλα συμβάλλει τα μέγιστα για ένα καλύτερο περιβάλλον για εσάς, αλλά και αγαπημένα σας πρόσωπα.

Σταματήστε την άσκοπη σπατάλη ενέργειας

Η eco-friendly συνείδηση ξεκινάει από το ίδιο μας το σπίτι. Παρά το γεγονός ότι συχνά διαβάζουμε στατιστικές μελέτες για το πόσο επηρεάζει το περιβάλλον η αλόγιστη σπατάλη ενέργειας, εμείς οι ίδιοι το ξεχνάμε με αποτέλεσμα να αφήνουμε ηλεκτρικές συσκευές ανοιχτές για πολλές ώρες, χωρίς να τις χρησιμοποιούμε ή να ανάβουμε τα φώτα του σπιτιού σε δωμάτια που δεν υπάρχει κανείς. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ανεξάρτητα από τα χρήματα που εξοικονομούμε στο μηνιαίο μας λογαριασμό, βοηθάμε στη μείωση της ατμοσφαιρική ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος. Την επόμενη φορά, λοιπόν, σκεφτείτε το διπλά πριν αφήσετε κάποια οικιακή συσκευή ανοιχτή χωρίς πραγματικά να την χρειάζεστε.

 

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr