02/12/2020

Τρίκαλα: Το πρώτο καφέ – μπαρ με κατάλογο σε γραφή Μπράιγ

Το κοινωνικό τους πρόσωπο έδειξαν δύο επιχειρηματίες των Τρικάλων, ο Χρήστος Κουγιούτας και ο Σπύρος Γρηγοράκης προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, προσφέροντας τον κατάλογο του καταστήματος «The love shake» και σε γραφή Μπράιγ.

Είναι η πρώτη φορά που κατάστημα εστίασης στα Τρίκαλα υιοθετεί τον κώδικα Μπράιγ, το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να νιώσουν περισσότερο αυτόνομοι οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης όταν βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν. Μέχρι σήμερα θα έπρεπε ο σερβιτόρος ή ο συνοδός ενός ατόμου με προβλήματα όρασης να του διαβάσει τον κατάλογο ώστε να επιλέξει τι θα παραγγείλει ή να του πει ακόμα και τις τιμές φέρνοντας τον πελάτη σε δύσκολη θέση. Σήμερα επιλέγει μόνος του τι θέλει, γίνεται περισσότερο αυτόνομος. Ανάλογες πρωτοβουλίες για χρήση καταλόγων με γραφή Μπράιγ έχουν γίνει κατά καιρούς και σε άλλες περιοχές όπως στη Λάρισα και στην Καβάλα.

Οι δύο επιχειρηματίες, ο Χρήστος Κουγιούτας και ο Σπύρος Γρηγοράκης δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την επιλογή τους αυτή και χαίρονται ιδιαίτερα να βλέπουν όλους τους συνανθρώπους μας να μπορούν πλέον να επιλέξουν μόνοι τους τι θα παραγγείλουν κάνοντας χρήση του κώδικα Μπράιγ. Σύμφωνα με τους ίδιους, η αντίδραση του κόσμου ήταν θετική.

Μάλιστα, οι περισσότεροι θαμώνες ενθουσιάστηκαν τόσο, ώστε τους παρότρυναν να συνεχίσουν κάνοντας το κατάστημά τους ακόμα πιο φιλικό σε ΑμεΑ. Βέβαια οι ιδιοκτήτες δεν σταμάτησαν εδώ, αλλά στο κατάστημά τους, εκτός από τους καταλόγους με τον κώδικα Μπράιγ έχουν τοποθετήσει WC ΑμεΑ και ασανσέρ. Οι κατάλογοι τυπώθηκαν στον Φάρο Τυφλών στην Αθήνα.

 

Πηγή: 6days.gr