04/03/2021

Το Young Refugee διδάσκει την Ελληνική γλώσσα στα παιδιά παγκοσμίως

Η δεκαπεντάχρονη Sabri Madi. Πηγή: UNHCR

Ένας 13 χρονος Παλαιστίνιος πρόσφυγας στο ελληνικό νησί της Λέρου δημιούργησε μια σελίδα που ονομάζεται ′′ Μάθετε Ελληνικά ′′ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διδάξει τη γλώσσα στα παιδιά παγκοσμίως
Ένας νεαρός Παλαιστίνιος πρόσφυγας στο ελληνικό νησί της Λέρου, ο οποίος έφτασε σε ένα ξεχαρβαλωμένο σκάφος από την Τουρκία τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, δημιούργησε μια σελίδα με την ονομασία «Μάθετε Ελληνικά» στα κοινωνικά μέσα για να διδάξετε τη γλώσσα σε παιδιά παγκοσμίως.
Η καταπληκτική ιστορία του δεκατριών ετών Sabri Madi αποκαλύφθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία έχει ιδρύσει ένα άτυπο εκπαιδευτικό κέντρο για τους πρόσφυγες στο νησί που ονομάζεται Κέντρο Εκπαίδευσης Λέρος ή LEDU.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Σαμπρί έφτασε στο νησί με τη μητέρα του Γκάδα, 41 ετών, και τη μικρότερη αδερφή του Σοτζούντ, 11. Ο πατέρας του είχε εξαφανιστεί στη Γάζα το 2011, και οι καθημερινές απειλές κατά της οικογένειας τους ανάγκασαν τελικά να φύγουν για την Ευρώπη .
Συγκεντρώνοντας αρκετά χρήματα για να στείλει μόνο τρία, η οικογένεια αποφάσισε ότι θα έπρεπε να είναι η Γκάδα και οι νεότεροι δύο – Sabri και Sojoud.
Λίγο μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, ο Sabri ξεκίνησε μαθήματα ημέρας στο LEDU και γρήγορα γοητεύτηκε με την ελληνική γλώσσα και τη δύσκολη, περίπλοκη γραμματική της.
«Λατρεύω τον ήχο των ελληνικών λέξεων», λέει ο Sabri, προσθέτοντας «τις μαθαίνω πολύ γρήγορα».
Sink (ο νεροχύτης), «apron» (η πετσέτα), «fork (το πιρούνι ),« pot »(η κατσαρόλα) και« pan »(το τηγάνι), είναι από τις τελευταίες προσθήκες στο εκκολαπτόμενο ελληνικό λεξιλόγιό του, το οποίο μοιράζεται με τους οπαδούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σάμπρι και η μητέρα του Γκάδα στη Λέρο. Πηγή: UNHCR

Ο νεαρός Παλαιστίνιος πιστεύει ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να μάθουν τη γλώσσα και είναι αποφασισμένος να τους βοηθήσει.

Ο Σάμπρι αποκτά μεγάλη χαρά από την εκμάθηση αγγλικών και μαθηματικών στο LEDU, όπου εργάζεται με υπολογιστές, δημιουργεί τέχνη και παίζει επίσης αθλήματα – αλλά το αγαπημένο του θέμα είναι τα ελληνικά.
Κάθε νέα λέξη που κάνει εντύπωση στο νεαρό του μυαλό, δημοφιλείς ελληνικές φράσεις και κανόνες γραμματικής που θεωρεί ενδιαφέρον, δημοσιεύεται αμέσως στη σελίδα του στο Facebook.
Ο Sabri βοηθά επίσης τους φίλους του στον κυβερνοχώρο να ακολουθήσουν τα μαθήματά του μεταφράζοντας τις πρόσφατα αποκτηθείσες γνώσεις του στα Αραβικά και φροντίζοντας να μάθει την προφορά σωστά.
Η σελίδα του έχει σχεδόν 900 οπαδούς, κυρίως αραβόφωνους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Οι επισημάνσεις “μου αρέσει” και τα σχόλια δείχνουν ότι οι προσπάθειες και η πρωτοβουλία του Sabri εκτιμώνται βαθιά.
Το LEDU διευθύνεται από τον συνεργάτη της Ύπατης Αρμοστείας, μια ΜΚΟ που ονομάζεται ARSIS (Ένωση για την Κοινωνική Στήριξη της Νεολαίας), χρησιμοποιώντας κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του είναι να βελτιώσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των προσφύγων μαθητών ηλικίας έξι έως δεκαοκτώ ετών, να αποκαταστήσει τη βασική σύνδεση των παιδιών με την εκπαιδευτική διαδικασία – και ακόμη και να εισαγάγει την έννοια της εκπαίδευσης για πρώτη φορά σε νέους που δεν μπόρεσαν να φοιτήσουν στο σχολείο.
Το LEDU προσφέρει επίσης υποστήριξη κατ ‘οίκον σε περίπου τριάντα παιδιά που φοιτούν σε ένα από τα τέσσερα κοινά δημόσια δημοτικά σχολεία που λειτουργούν στη Λέρο. Είναι μεταξύ των 150 παιδιών προσφύγων σχολικής ηλικίας που ζουν σήμερα στο νησί.
Η Άννα Μαρία Παλύβου, η συντονίστρια του LEDU για τον οργανισμό ARSIS, πιστεύει ότι προσφέροντας ένα ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον, το σχολείο βοήθησε εκατοντάδες παιδιά όπως η Sabri να ανακτήσουν μια αίσθηση κανονικότητας, να ενδυναμωθούν και να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες ζωής.
Πάνω από 600 παιδιά έχουν περάσει από τις πόρτες του LEDU μόλις τον τελευταίο χρόνο.
«Ο ρόλος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την επίσημη εκπαίδευση», λέει η Παλύβου, «αλλά να προετοιμάσουμε αυτά τα παιδιά για την ομαλή ένταξή τους στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, εξοικειωμένα με τη σχολική διαδικασία, καθώς και με την ελληνική γλώσσα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *