02/03/2021

Το Perseverance της NASA προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον πλανήτη Άρη

‼Το ρομποτικό ρόβερ “Perseverance” της αποστολής “Mars 2020” της NASA προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Άρη.(vid)
☄️Αναμένεται να κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero και να συλλέξει αρειανά δείγματα.

Η πρώτη φωτογραφία από τον «Κόκκινο Πλανήτη» – Καρέ καρέ η ιστορική κάθοδος και βίντεο από τους πανηγυρισμούς>>>

 

Το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» της αποστολής της NASA «Mars 2020» προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη και μπορείτε να το δείτε Live.
Ιστορικές στιγμές με το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» της αποστολής «Mars 2020» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

To «Perseverance» ολοκλήρωσε με επιτυχία την κάθοδό του στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη και έστειλε σήμα πίσω στη Γη ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία για την τύχη της διαστημικής αποστολής που ξεκίνησε πριν από 7 μήνες.

«Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων στα κεντρικά της NASA, δίνοντας έτσι το σύνθημα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στην αίθουσα που -σε σχέση με άλλες διαστημικές αποστολές- δεν ήταν τόσο γεμάτη λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και των μέτρων κατά της διασποράς του ιού.

Αποστολή του «Perseverance» είναι να αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον πλανήτη Άρη και να τον μελετήσει γεωλογικά. Η NASA επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι το «Perseverance» μπήκε στην ατμόσφαιρα του Άρη και όλα πήγαν καλά στα λεγόμενα «7 λεπτά του τρόμου». Το αλεξίπτωτο άνοιξε κανονικά, οι προωθητήρες τέθηκαν σε λειτουργία και η διαδικασία επιβράδυνσης για την ομαλή προσεδάφιση στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το «Perseverance» στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη – Η εικόνα από το live της NASA δείχνει το ρομποτικό ρόβερ να επιβραδύνει, την ώρα που προσεγγίζει την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» πριν προσεδαφιστεί με επιτυχία © NASA

Στις 10.55, ώρα Ελλάδας, το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» προσεδαφίστηκε στον Άρη, και συγκεκριμένα στον κρατήρα Jezero. Στα κεντρικά της NASA επιστήμονες και τεχνικοί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Δείτε την πρώτη φωτογραφία που έστειλε το «Perseverance» πίσω στη Γη.

Το διαστημικό ρόβερ «Perseverance» πάτησε στον Άρη – Η πρώτη φωτογραφία από τον «Κόκκινο Πλανήτη» που έστειλε πίσω στη Γη © NASΑ

Στη συνέχεια έφθασε και μια δεύτερη από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, η οποία ελήφθη από την κάμερα στο πίσω μέρος του ρομποτικού ρόβερ.

 

Ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» – Προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη – Ποιος είναι ο «Πέρσι» που διαδέχεται το «Curiosity

Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV (πατήστε εδώ για να το δείτε με λεπτομέρεια), γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosity» που μελετά μέχρι σήμερα τον ‘Αρη.

Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα.

Το rover Perseverance που θα προσεδαφιστεί σήμερα στον Άρη © NASA

Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

Η NASA κάλυψε λεπτό προς λεπτό τη διαδικασία μέχρι την προσεδάφιση του «Perseverance» στον πλανήτη Άρη, με εκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθούν τη live μετάδοση από τον υπολογιστή τους.

 

Στα social media είχαν αναρτηθεί νωρίτερα πλήθος βίντεο που έδειχναν πώς θα γίνει η προσεδάφιση, ενώ πολλά ήταν και τα gif.

Το «Perseverance» κατέβηκε μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν οΆρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μια περιήγηση στον κρατήρα Jezero στον κόκκινο πλανήτη – Γιατί πάει εκεί το Perseverance

 

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους ήχους από τον πλανήτη Άρη.

Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά έπρεπε να περάσουν τα λεγόμενα «7 λεπτά τρόμου», όπως τα λέει η NASA, μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα διαστημικό ταξίδι 7 μηνών και απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, προσεδαφίστηκε χωρίς προβλήματα στην επιφάνεια του ‘Αρη, ενός προορισμού με κακή φήμη στη διαστημική ιστορία, καθώς ουκ ολίγες φορές -σχεδόν τις μισές- έχουν αποτύχει οι απόπειρες προσεδάφισης.

Το «Perseverance» είναι το πέμπτο ρόβερ που οι ΗΠΑ στέλνουν στον Άρη και είναι άκρως σημαντική αποστολή καθώς θα παίξει μεγάλο ρόλο για την αποστολή ανθρώπων στον Κόκκινο πλανήτη που σχεδιάζει η NASA.

© NASA

 

athensvoice

Με στοιχεία από NASA / GUARDIAN / ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *