16/04/2021

Το σπίτι της Μπουμπουλίνας: Η ιστορική κατοικία της ηρωίδας του ’21 που το εσωτερικό της προκαλεί δέος

Ο επισκέπτης περνώντας το κατώφλι του νιώθει ότι γυρνά πίσω στο χρόνο

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, και το υπέροχο αρχοντικό σπίτι της στις Σπέτσες, 300 ετών. Ο επισκέπτης περνώντας το κατώφλι του νιώθει ότι γυρνά πίσω στο χρόνο. Ότι «βουτά» στις σελίδες της ελληνικής Επανάστασης του 1821. Με πρωταγωνίστρια την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα την καπετάνισσα που δόθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα.

Το αρχοντικό που κινδύνευε από κατάρρευση, διασώθηκε από τον απόγονο της Λασκαρίνας και τετρασέγγονό της Φίλιππο Δεμερτζή – Μπούμπουλη. Από το 1991 λειτουργεί ως μουσείο.

«Ένα μουσείο για τη Μπουμπουλίνα, έτσι όπως λειτουργεί το δικό μας και εννοώ με την εξιστόρηση του βίου της. Και των πολεμικών γεγονότων της εποχής. Είναι μία πηγή γνώσης για τον επισκέπτη και ταυτόχρονα ύμνος στη μάχη για την ελευθερία», έχει πει ο απόγονος της Μπουμπουλίνας κ. Δεμερτζής – Μπούμπουλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μουσείο – από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα – έχει δεχθεί πάνω από 550.000 επισκέπτες (εκ των οποίων οι 120.000 είναι μαθητές). Οι οποίοι, συγκινούνται από την συναρπαστική ιστορία της ηρωίδας της Επανάστασης του 1821. Η οποία μέχρι προσφάτως ήταν η μόνη γυναίκα στην παγκόσμια ναυτική ιστορία τιμημένη με τον τίτλο της ναυάρχου».

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα : Το υπέροχο αρχοντικό

Το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, χτισμένο τον 17ο αιώνα, με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι αποτελείται από το ισόγειο και δύο ορόφους.

Το Μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο, που αποτελείται από τέσσερα μεγάλα δωμάτια. Τη Μεγάλη Σάλα, το Δωμάτιο Υποδοχής, τη Τραπεζαρία και το Δωμάτιο με Τζάκι.

Σε όλα τα δωμάτια του μουσείου-σπιτιού εκτίθενται παλαιά έπιπλα, βιβλία, όπλα, προσωπικά αντικείμενα και επίσημα έγγραφα και επιστολές της ηρωίδας.

Στη Μεγάλη Σάλα με το πανέμορφο ξυλόγλυπτο ταβάνι Φλωρεντιανής τεχνοτροπίας και την ιταλική-γαλλική του 18ου και 19ου αιώνα επίπλωση, υπάρχει συλλογή όπλων της εποχής του 1821 και μεταξύ αυτών και η πιστόλα της Μπουμπουλίνας.

Αυτό είναι και το πιο εντυπωσιακό δωμάτιο του αρχοντικού όπου γινόντουσαν τα διάφορα πολεμικά συμβούλια. Μεταξύ Μπουμπουλίνας και των άλλων καπεταναίων του νησιού.

Αναμφισβήτητα, μέσα σ’ αυτό το χώρο, ελήφθησαν αποφάσεις μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Επίσης, στο δωμάτιο υπάρχει το χρηματοκιβώτιο του πλοίου Αγαμέμνονα, με τα τρία κλειδιά και τις οχτώ κλειδωνιές. Πορτρέτα της ηρωίδας και των απογόνων της. Μαζί με τη γνωστή ελαιογραφία που απεικονίζει την ηρωίδα να επιτίθεται στα κάστρα του Ναυπλίου.

Στο Δωμάτιο Υποδοχής δεσπόζει ο μεγάλος πίνακας-αντίγραφο του γνωστού έργου του Peter Von Hess. Που απεικονίζει τη Μπουμπουλίνα να διατάσει τον κανονιοβολισμό του Ναυπλίου.

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα η επιβλητική γυναίκα της επανάστασης

Άλλες απεικονίσεις της Μπουμπουλίνας, επιστολές της Επανάστασης ως και δύο δικές της υπογεγραμμένες από την ίδια. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται αφρικάνικο ξίφος, δώρο του Τσάρου Αλέξανδρου Α’.

Στη βιβλιοθήκη, μεταξύ σπανίων βιβλίων, η χρυσοκέντητη μαντίλα της καπετάνισσας. Επίσης, ένα μενταγιόν της, αναμνηστικά μετάλλια, ωραιότατες πορσελάνες και συλλογή από αρχαίους λύχνους. Ανηρτημένη στον τοίχο βρίσκεται η τουρκική άδεια (φιρμάνι του Σουλτάνου) της κατασκευής του πλοίου «Αγαμέμνονα», με το σχέδιο του στην πίσω πλευρά.

Στο Δωμάτιο με το Τζάκι, με επίπλωση κυρίως του 19ου αιώνα, υπάρχουν φωτογραφίες των απογόνων της και διάσπαρτα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Πέρα όμως από την απερίγραπτη ομορφιά του εσωτερικού χώρου του αρχοντικού, τον επισκέπτη κερδίζει και η παραδοσιακή βοτσαλωτή αυλή των 300 τετραγωνικών μέτρων. Με ελιές, αρωματικά φυτά και λουλούδια, στην οποία φιλοξενείται – τους καλοκαιρινούς μήνες – το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του μουσείου. Με πληθώρα εκδηλώσεων, όπως παραδοσιακές ελληνικές μουσικές, χορό, Jazz, κλασσική μουσική, όπερα, θέατρο και άλλα.

enimerotiko