22/01/2021

Το ρεπορτάζ του BBC που έκανε δεκάδες σούπερ σταρ να τραγουδήσουν μαζί

To τραγούδι που άγγιξε εκατομμύρια ανθρώπους

 

Η ιστορία του ”Do They Know It’s Christmas?” της Band Aid

Το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από μια σειρά ντοκιμαντέρ του BBC το 1984, για την Αιθιοπία, και τον λιμό που έπληξε εκείνη την εποχή την χώρα και που προκάλεσε το θάνατο περίπου 1.000.000 ανθρώπων. “Tο πλησιέστερο στην κόλαση που έχουμε στη γη αυτή τη στιγμή”.

Τα ρεπορτάζ συγκλόνισαν τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, παρακινώντας τον βρετανικό λαό να προσεγγίσει τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας, όπως το Save the Children, και να ξεκινήσει τις δωρεές.

Ο Bob Geldof και ο Midge Ure έγραψαν το τραγούδι και για πρώτη φορά σε μία μέρα τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής συγκεντρώθηκαν σε ένα στούντιο, στις 25 Νοεμβρίου 1984 φτιάχνοντας ένα συγκρότημα all star, το Band Aid. “Χριστέ μου, έχουμε πραγματικά τα κορυφαία ονόματα εδώ, όλα τα μεγάλα ονόματα της Pop είναι ξαφνικά έτοιμα και πρόθυμα να το κάνουμε!” είπε ο ίδιος ο Bob Geldof σε συνέντευξή του τη μέρα που συνειδητοποίησε πόσοι καλλιτέχνες θέλησαν να συμμετέχουν. Τον πρώτο στίχο του τραγουδιού ερμήνευσε ο Paul Young, αν και αρχικά γράφτηκε για τον David Bowie που τελικά τραγούδησε το στίχο στο Live Aid το 1985.

“Ήταν μία παράξενη μέρα, σαν σχολικό reunion για κοπανατζήδες” είπε ο Sting. “Kαρναβάλι προσωπικοτήτων” το περιέγραψε ο Βοy George.

Το single κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 3 Δεκεμβρίου 1984, μπήκε στο UK Singles Chart στο νούμερο ένα και έμεινε εκεί για πέντε εβδομάδες!

Όταν κυκλοφόρησε το “Do They Know It’s Christmas?” το single που ήταν στο Νο 1 ήταν το “I Should Have Known Better” του Jim Diamond, ο οποίος είπε:”Tην επόμενη εβδομάδα δεν θέλω ο κόσμος να αγοράσει το δίσκο μου. Θέλω αντ’ αυτού να αγοράσουν την Band Aid!”.

Ήταν το μεγαλύτερο σε πωλήσεις single στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου, πουλώντας ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα και έφτασε τα τρία εκατομμύρια πωλήσεις την τελευταία ημέρα του 1984. Το ρεκόρ του έσπασε το 1997, όταν κυκλοφόρησε το “Candle in the Wind 1997” του Elton John.

Το τραγούδι ήταν επίσης μια μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας στην πρώτη θέση σε δεκατρείς άλλες χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η παγκόσμια επιτυχία του single ως προς την ευαισθητοποίηση και την βοήθεια για τα θύματα του λιμού της Αιθιοπίας οδήγησε στην ηχογράφηση αρκετών άλλων φιλανθρωπικών single στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες, όπως το “We Are the World” από τις ΗΠΑ για την Αφρική.

Το τραγούδι έχει ηχογραφηθεί ξανά τρεις φορές: το 1989, το 2004 και το 2014.

Info:

Οι τραγουδιστές που συμμετείχαν:

Robert Kool Bell (Kool & the Gang), Bono (U2), Pete Briquette (The Boomtown Rats), Adam Clayton (U2), Phil Collins (Genesis και σόλο), Chris Cross (Ultravox), Simon Crowe (Boomtown Rats), Sarah Dallin (Bananarama), Siobhan Fahey (Bananarama), Johnny Fingers (The Boomtown Rats), Bob Geldof (The Boomtown Rats), Boy George (Culture Club), Glenn Gregory (Heaven 17), Tony Hadley (Spandau Ballet), John Keeble (Spandau Ballet), Gary Kemp (Spandau Ballet), Martin Kemp (Spandau Ballet), Simon Le Bon (Duran Duran), Marilyn, George Michael (Wham!), Jon Moss (Culture Club), Steve Norman (Spandau Ballet), Rick Parfitt (Status Quo), Nick Rhodes (Duran Duran), Francis Rossi (Status Quo), Sting (The Police), Andy Taylor (Duran Duran), James J.T Taylor (Kool & the Gang), John Taylor (Duran Duran), Roger Taylor (Duran Duran), Dennis Thomas (Kool & the Gang), Midge Ure (Ultravox), Martyn Ware (Heaven 17), Jody Watley, Paul Weller (The Style Council), Keren Woodward (Bananarama) και Paul Young.

Μουσικοί ήταν οι: Phil Collins (drums), John Taylor (μπάσο), Midge Ure (πλήκτρα και προγραμματισμός), Gary Kemp (κιθάρα) και Jon Moss (κρουστά).

e-daily