16/04/2021

Το πλοίο MV Ever Given που έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ είναι μεγαλύτερο από τον πύργο του Αϊφελ

Για τέταρτη ημέρα η Διώρυγα του Σουέζ παραμένει κλειστή μετά το ατύχημα που είχε το τεραστίων διαστάσεων φορτηγό πλοίο MV Ever Given και προσάραξε «κόβοντας» ουσιαστικά την πορεία των υπολοίπων πλοίων.

Οι εικόνες και τα βίντεο από τη Διώρυγα του Σουέζ με το πλοίο να έχει φρακάρει έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, με τις διαστάσεις του πλοίου να προκαλούν δέος.

Το πλοίο έχει πλάτος 59 μέτρα και μήκος 400 μέτρα, δηλαδή περίπου 100 μέτρα μεγαλύτερο από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. Ο μεταλλικός πύργος στο Παρίσι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνονται στο site του έχει ύψος 312 μέτρα ή 324 (με την κεραία).

Το πλοίο των 200.000 τόνων – 13ο μεγαλύτερο στον κόσμο – προσάραξε πριν 4 ημέρες γύρω στις 07:40 το πρωί τοπική ώρα μετά από μπλακάουτ. Η Evergreen Marine Corp., μια μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία που εδρεύει στην Ταϊβάν και διαχειρίζεται το πλοίο, αναφέρει σε δήλωσή της προς το Associated Press ότι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν το Ever Given κατά την είσοδό του στη Διώρυγα του Σουέζ από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κανένα από τα τα εμπορευματοκιβώτιά του δεν βυθίστηκε. Αιγύπτιος αξιωματούχος μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο έριξε επίσης την ευθύνη για το συμβάν σε ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Το πλοίο MV Ever Given και ο πύργος του Αϊφελ

Σχεδόν 19.000 πλοία – περίπου 51 ημερησίως- με καθαρή χωρητικότητα 1,17 δισ. τόνων πέρασαν πέρυσι από τη μήκους 193 χλμ. διώρυγα του Σουέζ, από την οποία διέρχεται και το 12% του παγκόσμιου εμπορικού όγκου.

Δεξαμενόπλοια έχουν ακινητοποιηθεί κοντά στη διώρυγα, που συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό, εν αναμονή της απομάκρυνσης του Ever Given, εγχείρημα που αποδεικνύεται δύσκολο μέχρι στιγμής με τις αιγυπτιακές Αρχές να έχουν επιστρατεύσει ακόμη και βαριά μηχανήματα για να σκάψουν την άμμο γύρω από το φορτηγό πλοίο.

Πηγή: iefimerida.

1 thought on “Το πλοίο MV Ever Given που έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ είναι μεγαλύτερο από τον πύργο του Αϊφελ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *