18/04/2021

Το «Μεγάλο Θαύμα»: Η επιχείρηση διάσωσης φαλαινών που έφερε κοντά ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση

Βίντεο* Η συγκινητική ιστορία διάσωσης μίας οικογένειας φαλαινών, που στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ένωσε την Αμερική και τη Σοβιετική Ένωση.

Η ιστορία διάσωσης μίας οικογένειας φαλαινών, που στα τέλη της δεκαετίας του ’80 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ένωσε την Αμερική και τη Σοβιετική Ένωση. Η μαζική κινητοποίηση για τη σωτηρία των τριών φαλαινών στην Αλάσκα μείωσε, έστω και για λίγο, το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε ύστερα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η Επιχείρηση «Breakthrough» ήταν μια κοινή προσπάθεια ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης για την απελευθέρωση τριών γκρίζων φαλαινών εγκλωβισμένων στον πάγο, στη Θάλασσα Μποφόρ κοντά στο Πόιντ Μπάροου στην πολιτεία της Αλάσκας το 1988.

Η κατάσταση των φαλαινών προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης που οδήγησαν στη συνεργασία πολλών κυβερνήσεων και οργανισμών για την απελευθέρωσή τους.

Η νεότερη φάλαινα πέθανε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

Στις 7 Οκτωβρίου 1988, ο κυνηγός Ινουπιάτ, Ρόι Αχμαογκάκ, ανακάλυψε τρεις γκρίζες φάλαινες παγιδευμένες σε μία τρύπα πάγου στη Θάλασσα Μποφόρ, στην Αλάσκα.

Ο κυνηγός χρησιμοποίησε ένα αλυσοπρίονο για να προσπαθήσει να κόψει ένα μονοπάτι στον πάγο που να οδηγεί στην ανοιχτή θάλασσα.

Ντόπιοι βοήθησαν τον Ρόι χρησιμοποιώντας αντλίες νερού για να αποτρέψουν το νερό να μετατραπεί ξανά σε πάγο τη νύχτα.

Η κατάσταση με τις φάλαινες διαδόθηκε μέσω της κοινότητας των Ινουπιάτ και βιολόγοι από το Νορθ Σλόουπ Μπάροου της Αλάσκας επισκέφθηκαν την τοποθεσία και συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο.

Ένα ελικόπτερο Sikorsky S-64 Skycrane βαρέως τύπου ανέλαβε να δημιουργήσει τρύπες στον πάγο χρησιμοποιώντας ένα σφυρί 5 τόνων.

Η πρώτη είδηση για τις παγιδευμένες φάλαινες έφθασε στο Άνκορατζ μία εβδομάδα αργότερα.

Οι διασώστες προσπάθησαν να δανειστούν μια φορτηγίδα για να σπάσουν τον πάγο και να καθαρίσουν ένα μονοπάτι, όμως το πλοίο ήταν εγκλωβισμένο στον πάγο.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας έστειλε μια ομάδα βιολόγων φαλαινών και το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε τη βοήθεια δύο παγοθραυστικών από τη Σοβιετική Ένωση που ανταποκρίθηκαν αμέσως για να βοηθήσουν στη διάσωση, το «Ναύαρχος Μακάροφ» και το «Βλαντίμιρ Αρσένιεφ».

Η νεότερη φάλαινα, εννέα μηνών, πέθανε στις 21 Οκτωβρίου.

Στις 28 Οκτωβρίου, το Σοβιετικό «Ναύαρχος Μακάροφ» έσπασε μια γραμμή αρκτικού πάγου με πλάτος 400 μέτρα και ύψος 30 πόδια.

Το «Βλαντιμίρ Αρσενίεφ» καθάρισε τα παγωμένα κομμάτια για να δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο μονοπάτι για να μπορέσουν να αποδράσουν οι άλλες δύο φάλαινες.

Η τεράστια επιχείρηση διάσωσης κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η ταινία «Big Miracle» ήταν εμπνευσμένη από την ιστορία αυτή.

sputnik