18/04/2021

Το μανιτάρι του αμέθυστου είναι σαν Γαλαξίας

Το μανιτάρι του αμέθυστου είναι σαν Γαλαξίας 

Το υπέροχο λαμπερό μοβ χρώμα του αμέθυστου έχει το μικρό μανιτάρι Laccaria amethystina, γνωστό ως ο «Αμέθυστος ο Παραπλανητής» (Amethyst Deceiver). Το χρώμα του ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου και καθίσταται δύσκολη η αναγνώρισή του (συγχέεται π.χ. με το μανιτάρι Laccaria laccata, το χρώμα του οποίου επίσης φθείρεται με τον καιρό).

Αναπτύσσεται τόσο στα φυλλοβόλα, όσο και στα κωνοφόρα δάση, κυρίως στις βόρειες εύκρατες γεωγραφικές περιοχές, αλλά και στις τροπικές της κεντρικής και νότιας Αμερικής.

Εμφανίζεται κατά το τέλος του καλοκαιριού μέχρι την αρχή του χειμώνα, κυρίως σε δάση οξιάς και βελανιδιάς. Επίσης, το Laccaria amethystine ονομάζεται και “ammonia fungus”, μια οικολογική ταξινόμηση αναφερόμενη σε εκείνα τα μανιτάρια, που αναπτύσσονται άφθονα σε εδάφη, στα οποία έχει προστεθεί αμμωνία, ή άλλη περιέχουσα άζωτο ουσία!

Μια επιστήμονας που ονομάζεται Sarah Lloyd λατρεύει να ερευνά και να φωτογραφίζει αυτά τα μανιτάρια και έχει περάσει πολύ χρόνο με αυτά. Έχει μια μεγάλη συλλογή από αυτά με περισσότερους από 1700 μύκητες.