01/03/2021

Το κουτί: animation με 44 διεθνή βραβεία και μια γροθιά σε όλους

“Το κουτί” είναι μια εξάλεπτη ταινία μικρού μήκους που έχει λάβει ήδη 44 βραβεία, έχοντας συμμετοχή σε 240 φεστιβάλ σε 52 διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για μια καλογυρισμένη, ρεαλιστική ταινία τούρκικης παραγωγής του 2016 σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή του Merve Cirisoglu Cotur και μουσική του Oliver Vegmuller.

Έχει λάβει βραβεία σε Ελλάδα (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Cartoon και Animation στα Χανιά 2017), Ιταλία, Η.Π.Α, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Τζαμάικα, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Βέλγιο, Ρουμανία, Ινδία, Ιράν, Πολωνία, Πακιστάν, Αργεντινή, Κροατία, Ελβετία, Γεωργία, Αυστρία, Βραζιλία, Μαρόκο, Κολομβία, Ουγγαρία.

Ο πόλεμος διακόπτει την χαρούμενη, φυσιολογική ζωή ενός μικρού αγοριού που ξεριζώνεται από τον τόπο του. Το μόνο πράγμα που έχει είναι ένα κουτί που αρχικά χρησιμοποιούσε ως κουκλόσπιτο για να παίζει. Τώρα το κουτί γίνεται το καταφύγιό του στον καταυλισμό προσφύγων που διαμένει και όταν θα φύγει άρον άρον και από εκεί, το παιδί μεταμορφώνει το κουτί του σε βάρκα, ενώ η γάτα του αρνείται να τον ακολουθήσει…

Στο τελευταίο καρέ της ταινίας αναγράφεται ότι 8,4 εκατομμύρια παιδιά έχουν επηρεαστεί από την βία του πολέμου, 6,1 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται υποστήριξη εκπαίδευσης ενώ 16.000 εγκατέλειψαν την χώρα τους ασυνόδευτα προς κάποια άλλη γη.

Δείτε το.