14/04/2021

Τζο Μπάιντεν: «Οι Έλληνες ήρωες του 1821 εμπνεύστηκαν από την Αμερικανική Επανάσταση»

Ιδιαίτερη αναφορά του πλανητάρχη στις ελληνοαμερικανικες σχέσεις…

 

Τζο Μπάιντεν: Για τους ήρωες του 1821 και την Ελληνική Επανάσταση απηύθυνε μήνυμα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αποδέκτης είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο ίδιος κάνει λόγο για «χαρμόσυνη επέτειο» στην οποία συμμετέχει «από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών». Αναλυτικότερα:

Τζο Μπάιντεν: Λεπτομέρειες για την επιστολή του

Στην επιστολή του, ο Τζο Μπάιντεν εκφράζει τα συγχαρητήριά του για την ιστορική επέτειο. Σημειώνει ότι «Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης. Ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν. Το έκαναν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας. Αυτές που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει τόσο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις όσο και στον ρόλο της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει: «Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ. Παρέχει σταθερότητα και συμβάλλει ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων».

Μάλιστα, υπενθυμίζει τη συνεργασία του με Έλληνες πρωθυπουργούς. Υπενθυμίζει και τις συνομιλίες του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία. Επίσης, στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν» καταλήγει ο Τζο Μπάιντεν.

Τ. Μπάιντεν: Ολόκληρο το μήνυμά του

Ο Τζο Μπάιντεν είπε αρχικά: «Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Με χαρά απευθύνω στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήριά μου για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία.

Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας. Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου».

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε στη συνέχεια: «Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρών με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.

Ειλικρινώς δικός σας,

Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ»

enimerotiko

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *