21/10/2020

Τζορτζ Φλόιντ: Καλλιτέχνες ζωγράφισαν τοιχογραφία στον τόπο που πέθανε ο Αφροαμερικανός

Το πορτρέτο του Τζορτζ Φλόιντ πλαισιώνεται με φιγούρες διαδηλωτών, ζωγραφισμένες μέσα στα γράμματα του ονόματός του

Την επομένη του φόνου του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν, οι καλλιτέχνες Ζήνα Γκόλντμαν, Κάντεξ Ερέρεα και Γκρέτα Μακ Λέιν, ξεκίνησαν να φιλοτεχνούν στο σημείο της δολοφονίας μια τοιχογραφία, η οποία πλέον έχει γίνει τόπος προσκυνήματος.

«Ένιωσα ότι πρέπει αμέσως να δράσω», είπε, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο Hyperallergic, η Ζήνα Γκόλντμαν που ήταν η αιχμή του δόρατος στο πρότζεκτ. «Η πλειονότητα των αστυνομικών στη Μινεάπολη δεν ζουν στην πόλη. Το να έχεις αστυνομικούς που δεν εκπροσωπούν την κοινότητα την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν δεν αντιπροσωπεύει ούτε εμάς ούτε αυτό που θέλουμε για την πόλη μας. Είναι απολύτως τρομερό».

Στο επίκεντρο της διαστάσεων 6 επί 2 μέτρων τοιχογραφίας είναι το πορτρέτο του Τζορτζ Φλόιντ. Πλαισιώνεται με φιγούρες διαδηλωτών, ζωγραφισμένες μέσα στα γράμματα του ονόματός του. Ως φόντο, ο Ερέρα ζωγράφισε ένα ηλιοτρόπιο με τα ονόματα άλλων Αφροαμερικανών που έχει σκοτώσει η αστυνομία. Η τοιχογραφία ολοκληρώθηκε μέσα σε 12 ώρες, με τη βοήθεια των καλλιτεχνών Νίκο Αλεξάντερ και Πάμπλο Ερνάντεζ. Όπως τόνισε ο Ερέρα, «η ιδέα ήταν να απεικονίσουμε τον Φλόιντ όχι ως μάρτυρα αλλά ως ήρωα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήταν πηγή φωτός και για την οικογένειά του και για την κοινότητα».

Κάτοικοι της Μινεάπολης πηγαίνουν στη γωνία 38th Street και Chicago Avenue South για να αφήσουν ένα λουλούδι και, στο κάτω μέρος της τοιχογραφίας, στο στήθος του Φλόιντ, κάποιος πρόσθεσε τη φράση «I can breath now».

Δείτε την τοιχογραφία στο 1:28 του βίντεο: 

 

Πηγή: protothema