15/04/2021

Τζορτζ Στίνι: O 14χρονος που εκτελέστηκε για τον φόνο δύο κοριτσιών και 70 χρόνια μετά αθωώθηκε

*Βίντεο*  Ο Τζορτζ Στίνι έγινε νεότερος σε ηλικία που καταδικάστηκε ποτέ σε θάνατο στην ιστορία των ΗΠΑ: το 1944 οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα για τη δολοφονία δύο μικρών κοριτσιών, την οποία δεν διέπραξε. Μετά από ολόκληρα 70 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2014, το δικαστήριο τον αθώωσε.

Τον Απρίλιο του 1944 οι ένορκοι της δίκης του Τζορτζ Στίνι χρειάστηκαν μόλις 10 λεπτά σύσκεψης για να δώσουν την ετυμηγορία τους στον δικαστή της υπόθεσης. Το χαρτάκι έγραφε μόνο μία λέξη: «Ένοχος».

Μπορεί να μην υπήρχαν αποδείξεις για την ενοχή του όμως το αγόρι ήταν μαύρο και τα κορίτσια λευκά. Όπως και οι ένορκοι.

Εβδομήντα χρόνια μετά, η πιο εγκληματική καταδίκη στη δικαστική ιστορία των ΗΠΑ ανετράπη και το αγόρι αθωώθηκε μετά θάνατον.

Το έγκλημα

Στις 24 Μαρτίου του 1944 η 11χρονη Μπέτι Τζουν Μπίνικερ με την αγαπημένη της φίλη, την 8χρονη Μαίρη Έμμα Τέιμς βγήκαν μια βόλτα να μαζέψουν λουλούδια και δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω.

Βρέθηκαν σε μια ρεματιά μέσα στο δάσος, έχοντας δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα στο κρανίο.

Ο Τζορτζ βρέθηκε πρώτος στη λίστα των υπόπτων, καθώς τον είχαν δει να περπατά στην περιοχή που βρέθηκαν τα κορίτσια.

Ο 14χρονος Αφροαμερικανός είχε συναντήσει στον δρόμο τα δύο κορίτσια που τον ρώτησαν σε ποιο μέρος μπορούσαν να μαζέψουν λουλούδια, ο Τζορτζ τους έδειξε ένα σημείο και απομακρύνθηκε.

Το ίδιο βράδυ, ο Στίνι συνελήφθη και οδηγήθηκε στο τμήμα, χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή έστω κάποιου συγγενή του και ανακρίθηκε από τον σερίφη μαζί με μερικούς άλλους λευκούς αστυνομικούς.

Μία ώρα μετά το αγόρι ομολόγησε….

Παραδέχθηκε πως με έναν σιδερολοστό χτύπησε τα θύματά του μέχρι θανάτου, πέταξε τα πτώματά τους στη ρεματιά και το «όπλο» του εγκλήματος σε κάτι θάμνους.

Ωστόσο δεν υπήρξε γραπτή ομολογία ή οποιοδήποτε άλλο ενοχοποιητικό στοιχείο. Μόνο ο λόγος του σερίφη…

Η οργή του κόσμου

Τα νέα διαδόθηκαν σε όλη την πόλη και οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν για τον θάνατο των δύο κοριτσιών.

Απειλούσαν ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και η οικογένεια του αγοριού αναγκάστηκε να φύγει απ’ την πόλη μες στη νύχτα.

Η δίκη ξεκίνησε έναν μήνα αργότερα, στις 24 Απριλίου, με την υπόθεση να έχει λάβει τεράστια δημοσιότητα στην Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας.

Η «δίκαιη» δίκη

Ο 14χρονος Τζορτζ Στίνι θα δικαζόταν σαν ενήλικας από 12 λευκούς ενόρκους.

Μέσα σε συνολικά τρεις ώρες, συμπεριλαμβανομένης της σύσκεψης των ενόρκων, το αγόρι καταδικάστηκε σε θάνατο. Δεν κλήθηκε ούτε ένας μάρτυρας και δεν υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Οι ένορκοι χρειάστηκαν μόλις 10 λεπτά σύσκεψης για να καταλήξουν στην απόφαση ότι ο Τζορτζ ήταν ένοχος και θα εκτελούνταν στην ηλεκτρική καρέκλα.

Η εκτέλεση του Τζορτζ Στίνι

Το πρωί της 16ης Ιουνίου του 1944, ο Στίνι οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα.

Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, τα δεσμά της καρέκλας παρέμεναν χαλαρά, όσο κι αν τα έσφιγγαν.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της εκτέλεσης, η μάσκα που φορούσε έπεσε καθώς ήταν σχεδιασμένη για ενήλικες, αποκαλύπτοντας το πρόσωπό του.

Ο Τζορτζ Στίνι σε ηλικία 14 ετών ήταν ο νεότερος κατάδικος που εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αθώωση 70 χρόνια μετά

Χρειάστηκε να περάσουν 70 ολόκληρα χρόνια για να αποδειχθεί το προφανές.

Με μία νέα έρευνα της υπόθεσης, νέα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια που θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει την καταδικαστική απόφαση.

Επίσης κρίθηκε ότι με βάση τα διαθέσιμα τότε αποδεικτικά στοιχεία, κανένα δικαστήριο δεν θα μπορούσε να βρει ένοχο τον Τζορτζ Στίνι.

Τον Δεκέμβριο του 2014, επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό του, το δικαστήριο αναίρεσε την καταδίκη του αγοριού.

sputniknews

1 thought on “Τζορτζ Στίνι: O 14χρονος που εκτελέστηκε για τον φόνο δύο κοριτσιών και 70 χρόνια μετά αθωώθηκε

  1. Έστω και μετά θάνατον να καταδικαστούν σε θάνατο οι δικαστές του 14χρονου αγοριού που το καταδίκασαν άδικα σε θάνατο.

Comments are closed.