25/02/2021

Τα σκληρά λόγια του Κολοκοτρώνη στον Ρώσο πρέσβη και τα παρακάλια του στον ταπεινό Καποδίστρια να φοράει πιο επίσημα ρούχα από τον ταχυδρόμο!

Τα σκληρά λόγια του Κολοκοτρώνη στον Ρώσο πρέσβη και τα παρακάλια του στον ταπεινό Καποδίστρια να φοράει πιο επίσημα ρούχα από τον ταχυδρόμο!
Αμέσως μετά την άφιξη στην Ελλάδα ακόμα και ο Καποδίστριας άρχισε τις περιοδείες στην Πελοπόννησο. Στην πρώτη από αυτές, κοντά στην Κόρινθο προηγούνταν ο ταχυδρομικός διανομέας Καρδαράς, ντυμένος επίσημα με βελούδινη, χρυσοκέντητη στολή. Ακολουθούσε έφιππος ο Καποδίστριας ντυμένος πολύ απλά και κάτισχνος από την ταλαιπωρία και την κακή διατροφή.
Ο λαός που είχε συγκεντρωθεί αυθόρμητα, νομίζοντας ότι ο Κυβερνήτης ήταν ο λαμπροφορεμένος διανομέας, τον χειροκροτούσε και εκδήλωνε σε αυτόν την αγάπη και τον θαυμασμό του. Στην αρχή όλοι διασκέδασαν. Όμως στη συνέχεια ο Κολοκοτρώνης δεν το άντεξε. Πλησίασε τον Καποδίστρια και του είπε ότι ο λαός είχε δικαίωμα να γνωρίσει τον Κυβερνήτη του.
«Και τι θέλεις να κάμνω Θεοδωράκη;» , απάντησε ο Καποδίστριας. «Η υπερεξοχότης του να ενδυθεί την κυβερνητική του στολή». Έτσι, ο Καποδίστριας οδηγήθηκε σε ένα κοντινό χάνι και φόρεσε τη στολή του, η οποία όμως ήταν πολύ κατώτερη από αυτή του ταχυδρομικού διανομέα!
Η αφοπλιστική απάντηση του Κολοκοτρώνη στον Ρώσο Πρέσβη
Ακόμα και μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα, οι πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων δεν έπαψαν να αναμειγνύονται στα εσωτερικά της. Ο Ρώσος πρέσβης Ρικόρντ είπε κάποτε στον Κολοκοτρώνη: «Πόσο άσχημα άραγε θα νιώθει ο Σουλτάνος βλέποντας να περνάει μπροστά στα μάτια του η ελληνική σημαία!».
Τότε ο Κοκολοτρώνης με θάρρος του απάντησε: «Εξοχότατε, λες πως θα κακοφαίνεται του Σουλτάνου να βλέπει την ελληνική σημαία να περνάει από μπροστά του και να μην κακοφαίνεται σε εμάς, που υποφέραμε στη γη των προγόνων μας, να βλέπουμε τους Τούρκους να στρογγυλοκάθονται ακόμα και στα πατρικά μας σπίτια; Αυτά να τα πεις και στον αυτοκράτορα Νικόλαο!». Την άλλη μέρα ο Καποδίστριας βρήκε τον Κολοκοτρώνη και του είπε: «Θεοδωράκη τι ήταν αυτά που είπες; «Αν δεν ήταν καλά, να με συμπαθάς, αλλά τέτοια έχω μάθει να λέω». «Όχι, καλά του είπες»!