27/01/2021

Τα έργα του Caravaggio μέσα σε ένα βίντεο στη γκαλερί Borghese.

Βυθισμένη στο πράσινο της η Villa Borghese, το Μουσείο Γκαλερί Borghese διατηρεί και εκθέτει μια συλλογή έργων τέχνης από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, που περιλαμβάνει γλυπτά, ανάγλυφα, ψηφιδωτά και πίνακες ζωγραφικής. Ο κύριος πυρήνας της συλλογής χρονολογείται από τη συλλογή του Cardinal Scipione, ανιψιός του Πάπα Paul V, ο οποίος κατάφερε, να αποκτήσει πίνακες από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όπως οι Caravaggio, Raphael, Titian, Correggio, Antonello da Messina, Giovanni Bellini και άλλα διάσημα γλυπτά των Gian Lorenzo Bernini και Canova.

Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο (ιταλ.: Michelangelo Merisi da Caravaggio, 29 Σεπτεμβρίου 1571 – 18 Ιουλίου 1610), γνωστός περισσότερο απλά ως Καραβάτζο, ήταν Ιταλός ζωγράφος, το έργο του οποίου ανήκει χρονικά στα τέλη του 16ου έως τις αρχές του 17ου αιώνα. Αν και οι πρώιμοι πίνακές του περιλάμβαναν κυρίως προσωπογραφίες, σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους θρησκευτικών σκηνών. Το νατουραλιστικό ύφος του και η ανάδειξη της ανθρώπινης φύσης των αποστόλων και των μαρτύρων στα έργα του θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσαν τις βλέψεις της Αντιμεταρρύθμισης. Με την τεχνική του κιαροσκούρο κατάφερε να ενισχύσει το δραματικό στοιχείο και το μυστηριακό χαρακτήρα της πίστης, ενώ συνολικά η επαναστατική τεχνική των δραματικών φωτοσκιάσεων του τενεμπρισμού, όπως την εισήγαγε ο Καραβάτζο, σφράγισε την μπαρόκ σχολή της ζωγραφικής.

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πρώτους μοντέρνους ζωγράφους, ενώ σημαντική θεωρείται η συνολική επίδρασή του στην ευρωπαϊκή ζωγραφική.Παρά την επίδραση που είχε το έργο του στην εποχή του, αλλά και τις ισχυρές αντιδράσεις που προκάλεσε, περιέπεσε σε λήθη τους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατό του, για να επανέλθει στο προσκήνιο κυρίως στη διάρκεια του 20ού αιώνα, καταλαμβάνοντας και διατηρώντας έως σήμερα περίοπτη θέση στην ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης.

Μερικά από τα διάσημα έργα του:

Αγόρι με καλάθι φρούτων, περ. 1593-1594, 70×67 εκ., Πινακοθήκη Μποργκέζε, Ρώμη

Άρρωστος Βάκχος, περ. 1593-1594, Πινακοθήκη Μποργκέζε, Ρώμη.

Παναγία με το φίδι, 1605-1606, 292×211 εκ., Πινακοθήκη Μποργκέζε, Ρώμη

Δείτε το Βίντεο: