13/04/2021

Τάφος 9000 ετών στις Περουβιανές Άνδεις αλλάζει τα στερεότυπα του “άνδρα κυνηγού”

Matthew Verdolivo/UC Davis IET Academic Technology Services

Η έρευνα για τη συμβολή γυναικών στο κυνήγι που αμφισβητεί τα στερεότυπα

Όταν μια ομάδα αρχαιολόγων στη Ν. Αμερική ανακάλυψε 9.000 χρόνων ανθρώπινα λείψανα θαμμένα μαζί με εργαλεία κυνηγιού σε έναν τάφο στις Άνδεις του Περού, πίστεψε ότι επρόκειτο για έναν ακόμα άνδρα-κυνηγό. Όταν ένας αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πληροφόρησε την ομάδα ότι, σύμφωνα με τις διαστάσεις των κοκάλων, ο άνδρας κυνηγός ήταν τελικά γένους θηλυκού, οι ίδιοι άρχισαν να αμφισβητούν και προηγούμενα ευρήματά τους.

Ύστερα από αυτή την κατά λάθος αρσενική ταυτοποίηση, μια ομάδα αποτελούμενη από αρχαιολόγους και ανθρωπολόγους των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και της Αριζόνα, αποφάσισαν να επανεξετάσουν παλαιότερα αρχεία ανθρώπινων ταφών, μόνο για να ανακαλύψουν πως τελικά ακόμη 10 ανήκαν σε γυναίκες και είχαν εκ παραδρομής χαρακτηριστεί ανδρικά.

Η αρχαιολογική ομάδα που ανακάλυψε τον τάφο δεν είχε κανέναν σκοπό να εξετάσει τις έμφυλες δυναμικές του κυνηγιού στις προϊστορικές Άνδεις, ωστόσο ύστερα από αυτή την ανακάλυψη, η τελική τους αναφορά περιέλαβε μια σχετική ανάλυση ταφών της περιοχής, σύμφωνα  με την οποία από όσους ανθρώπινους σκελετούς βρέθηκαν θαμμένοι μαζί με εργαλεία κυνηγιού, οι 10 ανήκαν σε γυναίκες και οι 16 σε άνδρες.

πηγή : National Geographic

 

Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή των γυναικών στο κυνήγι μεγάλων ζώων μάλλον ήταν μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε, ωστόσο οι απόψεις συνεχίζουν τα διίστανται και το ζήτημα της γυναίκας- κυνηγού παραμένει αμφίσημο.

Με ορισμένους ανθρωπολόγους να κάνουν λόγο για μια πρωτόγονη παραλλαγή ισοτιμίας των φύλων και άλλους να ισχυρίζονται ότι το εύρημα είναι ιδιαίτερα τοπικά περιορισμένο για να μπορούμε να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα, γεννιέται το ερώτημα της ενεργής συμμετοχής γυναικών στο κυνήγι, ένα ερώτημα που φαίνεται να ταρακουνάει την Δυτική έμφυλη κουλτούρα και να παίρνει τα σκήπτρα από την ιστορική αφήγηση του άνδρα-κυνηγού.

 Πηγή: ampa.lifo