18/01/2021

Συλλεκτική φωτογραφία: Η στιγμή που Αθηναίος ανταλλάζει ένα αυγό με εκατομμύρια δραχμών

Μία συγκλονιστική φωτογραφία δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook ο γραφίστας Χρήστος Καπλάνης, η οποία αποτυπώνει τη φτώχεια και την ανέχεια στην οποία είχαν περιέλθει οι κάτοικοι της Αθήνας τη δεκαετία του ’40.

Επί τέσσερα χρόνια οικογένειες ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες και πολλοί ήταν εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την περίοδο από την πείνα και τις κακουχίες. Χαρακτηριστικά τη χρονιά 1941-1942 είχαν πεθάνει 300.000 άνθρωποι.

Η ελληνική οικονομία είχε καταρρεύσει με τις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα να είναι δυσεύρετα, καθώς είχαν επιταχθεί από τους κατακτητές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές τους να εκτιναχθούν, να υπάρχει ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και να ανθίσει η μαύρη αγορά. Αναγκαία αγαθά πωλούνταν στους πολίτες σε υπέρογκα ποσά από τους μαυραγορίτες που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη δυσμενή κατάσταση που επικρατούσε στην κατοχή.

Εκείνα τα χρόνια ως νομίσματα κυκλοφορούσαν τα Μάρκα Κατοχής, η Μεσογειακή Δραχμή και το Λέβα που είχαν ανεβάσει τις τιμές των αγαθών στα ύψη, με αποτέλεσμα να τυπώνονται συνεχώς νέα χαρτονομίσματα με τεράστια αξία ακόμη και δισεκατομμυρίων δραχμών. Η τιμή της λίρας ανεβοκατέβαινε σε ελάχιστο χρόνο και η κυκλοφορία του χρήματος αυξανόταν σε αλματώδεις ρυθμούς με ολοένα και υψηλότερη ονομαστική αξία. Χαρακτηριστικά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1944 είχαν τυπωθεί “κατοχικά” χαρτονομίσματα των 10 και 100 δισεκατομμυρίων δραxμών!

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία ο φωτορεπόρτερ Dmitri Kessel απαθανάτισε με αριστοτεχνικό τρόπο τη στιγμή μιας συνηθισμένης για την εποχή αγοραπωλησίας, έναν μόλις μήνα μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, τον Οκτώβριο του 1944.

Επιμέλεια κειμένου: Άννα Καρατάσιου