Για να μην τρομάζετε βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναλύσεις των ειδικών, οι πιθανότητες για σύγκρουση του Άποφις με τη Γη το 2068 είναι μία στις… 380.000.

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής λοιπόν, (που φέρει το δυσοίωνο προσωνύμιο «Θεός του Χάους») αναμένεται να κάνει ένα κοντινό πέρασμα από τη Γη στις 03:06 τα ξημερώματα του Σαββάτου, 6 Μαρτίου 2021, με τους αστροφυσικούς να έχουν έτοιμο τον εξοπλισμό τους για να τον μελετήσουν.

Ο όρος «κοντινό πέρασμα» βέβαια είναι σχετικός καθώς ο αστεροειδής θα περάσει από τη γειτονιά μας, σε απόσταση περίπου 40 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης, αλλά αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία για τους επιστήμονες για να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά του.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης παρατήρησαν ότι ο εν λόγω αστεροειδής -που εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 340 μέτρα- επιταχύνεται λόγω της «μη ομοιόμορφης θερμικής ακτινοβολίας».

Μάλιστα, στις 13 Απριλίου 2029 εκτιμάται ότι ο Άποφις θα περάσει τόσο κοντά στη Γη που θα είναι ορατός σε εμάς με γυμνό μάτι.

Εάν ο Άποφις βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη το 2068, η NASΑ αναφέρει πως έχει αρκετές τακτικές για να το αποτρέψει.

reader