16/04/2021

Σπάνιο μωσαϊκό με τον Ποσειδώνα ανακαλύφθηκε στις Αιγές της Τουρκίας

Ένα μεγαλοπρεπές ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Έλληνα Θεό Ποσειδώνα, χρονολογείται από τον 3ο ή 4ο αιώνα π.Χ, ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Αιγεϊ, στην σημερινή Τουρκία. Έχει ελληνική επιγραφή που σημαίνει ′′ Χαιρετίσματα σε όλους εσάς που κάνετε μπάνιο”

 

Αρχαιολογικές ανασκαφές στα Άδανα της νότιας Τουρκίας έφεραν στο φως ένα σπάνιο μωσαϊκό που απεικονίζει τον αρχαίο έλληνα θεό της θάλασσας Ποδειδώνα, το οποίο σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις χρονολογείται στον 3ο ή 4ο αιώνα μ. Χ.

Το μωσαϊκό με τον Ποσειδώνα βρέθηκε στο frigidarium (σ.σ. αίθουσα διακοσμημένη με μάρμαρα και πισίνα κρύου νερού) ενός αρχαίου λουτρού στις Αιγές, που συνιστούν αρχαιολογικό πεδίο πρώτου βαθμού. Το κάτω μέρος του μωσαϊκού περιλαμβάνει μερικώς σωζόμενη επιγραφή στα ελληνικά που στέλνει χαιρετίσματα στους λουόμενους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Adana, Sabri Tari, η περιοχή Yumurtalık λεγόταν Αιγές στην αρχαία εποχή και κάποτε λειτουργούσε ως ναυτική βάση στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενώ ήταν και γνωστό μέρος για τον Ασκληπιό, τον αρχαίο έλληνα θεό της Ιατρικής. Άλλωστε ένας από τους τρεις μεγαλύτερους ναούς της αρχαιότητας για τον Ασκληπιό βρίσκεται στις Αιγές. Ο Tari πρόσθεσε πως γενικά η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε ιστορικά ευρήματα και πως παλιότερα είχαν βρει ένα μωσαϊκό που απεικόνιζε τον θεό Έρωτα.

“Στις νέες ανασκαφές βρήκαμε ένα νέο μωσαϊκό. Το μωσαϊκό του Ποσειδώνα, το οποίο είναι πολύ σπάνιο σε επίπεδο ομορφιάς. ανακαλύφθηκε στο έδαφος του frigidarium” δήλωσε ο Tari.

“Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, εντοπίσαμε ένα μωσαϊκό έκτασης 11.39 τετραγωνικών μέτρων. Είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Η παράσταση στο νοτιοανατολικό τμήμα έχει καταστραφεί εντελώς ενώ η παράσταση στο βόρειο τμήμα απεικονίζει τον Ποσειδώνα να κρατά μια τρίαινα. Στα δεξιά του και στα αριστερά του υπάρχουν δελφίνια. Όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές γύρω από το μωσαϊκό, η παράσταση θα βγάζει περισσότερο νόημα. Πιστεύουμε πως χρονολογείται γύρω στον 3ο ή 4ο αιώνα π. Χ” ανέφερε από την πλευρά του ο Nedim Dervişoğlu, διευθυντή του Μουσείο Adana.

 

lifo

* Με πληροφορίες από hurriyetdailynews