08/03/2021

Σπάνιο θέαμα – Αφρικανική σκόνη κάλυψε τις χιονισμένες Άλπεις

Αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο σπάνιο για την περιοχή ήρθαν σήμερα επισκέπτες σε χιονοδρομικά της Ευρώπης, καθώς αφρικανική σκόνη κάλυψε το χιόνι στις πλαγιές

Οι φωτογραφίες δείχνουν χειμερινά θέρετρα της Ελβετίας, αλλά και περιοχές στα Πυρηναία, την Ιταλία και τη Γαλλία, κατά μήκος των Άλπεων.

Η αφρικανική σκόνη της Σαχάρας ταξίδεψε όχι μόνο μακριά, αλλά και ψηλά, φθάνοντας σε χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις και έχει χρωματίσει το χιόνι αλλού κίτρινο και αλλού απαλό ροζ ή πορτοκαλί.

Η πίστα σκι στο La Fouly στο Val Ferret της Ελβετίας, ήταν διάσπαρτη με άμμο σήμερα και ο ουρανός είχε μια ασυνήθιστη απόχρωση κίτρινου.

Δημοσιεύοντας φωτογραφίες στο Twitter, χρήστες έγραψαν «Δεν είναι ο Άρης! Αυτό είναι το Sestriere, στις ιταλικές Άλπεις, κοντά στα γαλλικά σύνορα» και «Μια καταιγίδα έφερε άμμο από τη Σαχάρα. Όλα έγιναν πορτοκαλί: ο ουρανός, το χιόνι, μοιάζει με ένα τοπίο του Άρη!».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αφρικανική σκόνη φθάνει στις Άλπεις, αλλά κάποιες σημερινές αναφορές κάνουν λόγο για μεγάλης έντασης φαινόμενο.

Οι ισχυροί άνεμοι στην Αφρική σηκώνουν την άμμο στον ουρανό και έπειτα τα ισχυρά ατμοσφαιρικά ρεύματα αέρα την παρασύρουν προς τα βόρεια με αποτέλεσμα όταν «χτυπά» στις οροσειρές της Ευρώπης να πέφτει στο χιονισμένο έδαφος.

Πηγή: www.lifo.gr

Φωτο ΕPA