07/03/2021

Σοφία Βέμπο: Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα, πριν να γνωρίσω εσένα

Η Τραγουδίστρια της Νίκης, η κορυφαία ερμηνεύτρια και ηθοποιός, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου του 1910.(βίντεο)

Τη φωνή μου και τα τραγούδια μου τα γνωρίζουν πολλοί. Τη ζωή μου όμως ελάχιστοι». Με αυτές τις δύο φράσεις, η Σοφία Βέμπο αρχίζει να εξιστορεί την αυτοβιογραφία της στην εφημερίδα  “Εθνικός Κήρυξ” με τίτλο “Η ζωή μου”. “Εγώ θα σας αφηγηθώ τη ζωή μου με απλότητα. Είναι μια απλή ζωή που αμφιβάλλω αν θα σας ενθουσιάσει, όπως αμφιβάλλω για το συγγραφικό μου τάλαντο. Ισως θα προτιμούσατε αντί να διαβάζετε αυτές τις γραμμές να σας έλεγα ένα τραγούδι…”. Αναφέρει και το εξής σημαντικό για εκείνη: “Τα χρόνια και η ερωτική μου ζωή είναι κάτι δικό μου, κάτι που δεν θα το μάθετε ποτέ. Από το στόμα μου τουλάχιστον. Έρωτες και χρόνια δεν σας ενδιαφέρουν. Από έρωτες λοιπόν μόνο ό,τι ξέρετε. Κι από χρόνια μόνον ό,τι βλέπετε κι ό,τι νομίζετε”…

Η Σοφία Βέμπο γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου του 1910. Υπήρξε κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός με καλλιτεχνική πορεία που εκτείνεται από το Μεσοπόλεμο μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τη δεκαετία του `50. Χαρακτηρίστηκε “Τραγουδίστρια της Νίκης” εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου του `40.

Ξεκινά την καλλιτεχνική της πορεία εντελώς τυχαία το 1930, τραγουδώντας σ` ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι της. Το 1933 κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου προσλαμβάνεται από τον θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο “Κεντρικόν”, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση “Παπαγάλος 1933”. Τότε υπογράφει και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία Columbia. Ερμηνεύει υπέροχα ερωτικά τραγούδια της εποχής και ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη μπάσα φωνή της.

Το 1940 κηρύσσεται ο πόλεμος κι αναλαμβάνει την εμψύχωση των Ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο τόσο με  πατριωτικά όσο και σατυρικά τραγούδια και πρωταγωνιστεί σε επιθεωρήσεις σχετικές με την πολεμική επικαιρότητα. Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα, φυγαδεύεται στη Μέση Ανατολή. Εκεί τραγουδά και πάλι για  τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα και γίνεται πια σύμβολο του έθνους.

Στην αυτοβιογραφία της η Σοφία Βέμπο διηγείται τη ζωή της από τα πρώτα της κιόλας βήματα. Για το πρώτο της συμβόλαιο, την τρομερή αγωνία που είχε για το πώς θα το δεχτούν οι γονείς της, για τον ελληνοαλβανικό πόλεμο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  τις κατοχικές δυνάμεις.

Αν και ο δρόμος που ήθελε να ακολουθήσει δεν ήταν αυτός της μουσικής και του θεάτρου. “`Οσο μεγάλωνα τόσο γινόταν συνείδησις μέσα μου ο προορισμός της ζωής μου. Και προορισμός μου επίστευα πως ήταν να παντρευτώ και να δημιουργήσω δική μου οικογένεια. Εάν μου έλεγαν τότε ότι το 1947 θα ήμουν ανύπανδρη και θα είχα ως επάγγελμα να λέω τραγούδια στο θέατρο, ομολογώ πως θα εθύμωνα πολύ και ίσως έβαζα τα κλάματα. Στο σπίτι μου επίστευαν και με εδίδασκαν ότι έπρεπε να γίνω μια καλή νοικοκυρά, μια τρυφερή σύζυγος και μια στοργική μητέρα”.

Το 1949 αποκτά δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο, επαναφέροντας την επιθεώρηση κι ανεβάζοντας έργα που διατήρησαν ζωντανή την παράδοση της λαϊκής σάτιρας και καθιέρωσαν τους μεγάλους κωμικούς μας. Eπίσης, βάζει τα θεμέλια μιας νέας εποχής για το ελληνικό τραγούδι, λανσάροντας το “αρχοντορεμπέτικο”.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Σοφία Βέμπο διατηρεί δεσμό με τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο,τον οποίο παντρεύεται τελικά το 1957.

Στα μέσα της δεκαετίας του `60 αρχίζει να αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας αποσύρεται οριστικά. Την περίοδο 1967-1974 συμμετέχει στον αντιδικτατορικό αγώνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τη βραδιά του Πολυτεχνείου” ανοίγει το σπίτι της κρύβοντας φοιτητές, τους οποίους αρνείται να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτυπά την πόρτα της.

Φεύγει από τη ζωή στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατρέπεται σ` ένα πάνδημο συλλαλητήριο.

Η ανεπανάληπτη Σοφία Βέμπο ερμήνευσε πολλά τραγούδια… Ανάμεσά τους… Αγάπη μου η ώρα φτάνει, Ανθρωπός μου , Απόψε σε θυμάμαι, Ας ήταν για λίγο για λίγα λεπτά, Άσε τον παλιόκοσμο να λέει, Αφήστε με να πιω, Αχ να γύριζαν τα χρόνια τα παλιά , Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του, Βιολιστή τσιγγάνε, Δεν είν` αυτή ζωή δεν είναι, Δεν έχεις τίποτα μα έχεις κάτι, Δεν κλαίω πια, Δεν ξέρω τι κρύβει η καρδιά σου, Καινούργια τώρα ζωή, Κορόιδο Μουσολίνι, Ραντεβού στην Αθήνα.

 Ένα από αυτά που αγαπούσε ήταν το…

Πόσο λυπάμαι…

Πολλές καλλιτέχνιδες το ερμήνευσαν αλλά καμία δεν κατάφερε να έχει εκείνη την αισθαντική φωνή της συγκλονιστικής Σοφίας Βέμπο…

Πολλές αγάπες γνώρισα, αγάπησα και χώρισα

μα όπου κι αν γυρνούσα, εσένα ζητούσα.

Στα όνειρα τα χίλια μου, σε γύρευαν τα χείλια μου

σε γύρευε η ψυχή μου και πόθοι κρυφοί μου.

Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα

πριν να γνωρίσω εσένα, που πρόσμενα καιρό,

μα πως φοβάμαι πως ίσως μια μέρα, σε χάσω

γιατί να σε ξεχάσω ποτέ δε θα μπορώ…

Γείρε κοντά μου, αγάπη γλυκιά μου,

θέλω ακόμα ξανά να σου πω…

Πόσο λυπάμαι τα χρόνια που πήγαν χαμένα

πριν να γνωρίσω εσένα, που πρόσμενα καιρό,

μα πως φοβάμαι πως ίσως μια μέρα σε χάσω

γιατί να σε ξεχάσω ποτέ δε θα μπορώ…

klik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *