30/10/2020

Σμήνη από εκατομμύρια μελίγκρες κατέκλυσαν τη Σιβηρία (βίντεο)

Οι κάτοικοι του Κράσνογιάρσκ στη Σιβηρία της Ρωσίας ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστια σμήνη εκατομμυρίων ιπτάμενων εντόμων, που για δυο μέρες πλημμύρισαν την πόλη.

Συχνά σχημάτιζαν πυκνά, αδιαπέραστα νέφη στην ατμόσφαιρα κι άλλοτε δημιουργούσαν παχιά χαλιά στο έδαφος, στα αυτοκίνητα και στα κτίρια της πόλης.

Τα social media γέμισαν με βίντεο από το παράξενο φαινόμενο, με αρκετούς χρήστες να εκφράζουν φόβους για τη δημόσια υγεία και τις σοδειές στην περιοχή.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες του παραρτήματος της ρωσικής ακαδημίας επιστημών στη Σιβηρία εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί.

Τα έντομα που τόσο ανησύχησαν τους κατοίκους της περιοχής και τον κόσμο στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι επικίνδυνα ούτε για τους ανθρώπους ούτε για τη γεωργική παραγωγή.

Το εν λόγω έντομο πρόκειται για την αφίδα της σημύδας (Euceraphis betulae) γνωστότερη ως μελίγκρα, που εξαιτίας της θερμής άνοιξης που προηγήθηκε άρχισε να αναπαράγεται έντονα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τους εντομολόγους, οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή καθώς τα έντομα θα εξαφανιστούν από μόνα τους σε 2 βδομάδες, με τον ερχομό των πρώτων κρύων.

Δείτε τα βίντεο:

Πηγή: sputniknews, usay, peiraxtiri