16/04/2021

Σαν σήμερα: Η προβολή της ταινίας που έφερε επανάσταση στον κινηματογράφο

@britannica.com

Σαν σήμερα στις 2 Μαρτίου του 1933: Η προβολή της ταινίας που έφερε επανάσταση στον κινηματογράφο (βίντεο)

 

Πριν από ακριβώς 88 χρόνια, στις 2 Μαρτίου του 1933, προβλήθηκε μια ταινία που για διάφορους λόγους αποτέλεσε μια «επανάσταση» για τον κινηματογράφο.

Η ταινία είχε στο επίκεντρό της έναν υπερφυσικό γορίλλα, τον οποίον εμπνεύστηκαν ο Άγγλος συγγραφέας Έντγκαρ Γουάλας και ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μίριαν Κούπερ. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του King Kong, που τις επόμενες δεκαετίες μετατράπηκε σε ένα διαχρονικό σύμβολο του σινεμά.

Η υπόθεση της ταινίας μας δείχνει τον King Kong να ζει σε ένα νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου λατρεύεται σαν θεός από τους ντόπιους. Εκεί τον εντόπισε ένα κινηματογραφικό συνεργείο, το οποίο κατάφερε να τον αιχμαλωτίσει και να τον μεταφέρει στην Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, μάλλον ο Kong θέλησε να ακολουθήσει την όμορφη ηθοποιό Αν Ντάροου, την οποία ερωτεύτηκε μόλις την είδε στο νησί. Όταν καταλαβαίνει ότι εκείνη απειλείται δραπετεύει και την παίρνει μαζί του με προορισμό το Empire State Building. Αλλά όλοι παρεξηγούν τις προθέσεις του, με αποτέλεσμα ένα σμήνος από αεροπλάνα να τον εξουδετερώνει.

Πρόκειται για μια διασκευή της ιστορίας του «Beauty and the Beast», αρκετά τολμηρή για την εποχή. Έφερε την επανάσταση στο σινεμά λόγω των εκπληκτικών οπτικών εφέ, τους ερωτικούς συμβολισμούς και τις σκηνές καταστροφής στο Empire State Building.

Ακόμα και σήμερα ο King Kong είναι ένας από τους πιο διάσημους ήρωες της ιστορίας του κινηματογράφου. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει ακόμα 10 ταινίες με πρωταγωνιστή τον τεράστιο γορίλλα, ενώ ακόμα μια θα κάνει πρεμιέρα σε λίγες εβδομάδες.

e-daily