03/12/2020

Πως οραματιζόταν στο παρελθόν τα σπίτια του μέλλοντος

Πώς θα είναι τα σπίτια μας στο μέλλον; Αλλά και πώς τα φαντάζονταν οι πρόγονοί μας για μας; Οι άνθρωποι πάντα αρέσκονταν στο να κάνουν προβλέψεις. 

Είναι στη φύση μας.

Συνήθως, βέβαια, οι προβλέψεις αυτές είναι είτε ουτοπικές είτε εξεζητημένες, αφού η κοινωνία μας, όπως αποδεικνύεται, δεν εξελίσσεται ιδιαιτέρως δημιουργικά…

Και τελικά, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής:

Είναι οι προβλέψεις εξαιρετικά φιλόδοξες ή δεν κάνουμε αρκετές προσπάθειες, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τις πιο φανταστικές μας ιδέες;

Η ιστοσελίδα Angie’s List συνεργάστηκε με τα στούντιο Neomam, ώστε να οπτικοποιήσει επτά (7) από τις πιο εκκεντρικές φουτουριστικές ιδέες, που είχαν οι άνθρωποι για τα σπίτια του μέλλοντος, κάνοντας ρεαλιστικές αρχιτεκτονικές αποδόσεις.

Μια ομάδα ερευνητών και καλλιτεχνών συγκέντρωσαν όλα τα επιστημονικής φαντασίας σενάρια κατοικιών, που έκαναν οι πρόγονοί μας για μας από διάφορες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

«Μερικές φορές πανέξυπνα, άλλες ιδεαλιστικά, αρκετά συχνά αφηρημένα, εκείνα τα όνειρα αντανακλούν σήμερα το πώς θα μπορούσαμε να είχαμε ζήσει και δημιουργούν μια αίσθηση νοσταλγίας για εκείνη τη χαμένη αθωότητα», παρατηρεί το Angie’s List.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι άνθρωποι είχαν ελπίδες ότι στο μέλλον η ζωή θα ήταν διαφορετική. Πώς θα αντιδρούσαν σε ό,τι πράγματι πετύχαμε;

Μπείτε, λοιπόν, μέσα στα σπίτια που ποτέ δεν χτίσαμε:

 

Το κυλιόμενο σπίτι (δεκαετία 1930)

Τον Σεπτέμβριο του 1934 το φύλλο της «Everyday Science and Mechanics» διαβεβαίωνε τους αναγνώστες του ότι τα σφαιρικά σπίτια θα γίνουνσύντομα πολύ της μόδας, αν και δεν μοιάζει ελκυστική η ιδέα του να ζεις μέσα σε μια τεράστια σφαίρα! Η καινοτομία, προφανώς, βρισκόταν στην κατασκευή, αφού το να ταξιδεύει κανείς με ένα κυλιόμενο σπίτι ήταν κακή ιδέα για τα πιατικά και τα κάδρα!

 

Διαστημικά σπίτια (δεκαετία 1950)

Το εξώφυλλο του περιοδικού «Science Fiction Adventures», τον Δεκέμβριο του 1953, πρότεινε τη δημιουργία ενός γυάλινου σπιτιού – θόλου, αλλά όχι στη γη· στο διάστημα! Οι γυάλινες μπάλες με χιόνι του Πορτορικανού καλλιτέχνη Alex Schomburg θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν με ελικοειδείς τσουλήθρες στην οροφή για την εκτόξευση διαστημικών hatchbacks στο άγνωστο.

 

Γυάλινο σπίτι (δεκαετία 1920)

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικού τύπου γυαλί, που να δέχεται τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, το «Vitaglass house» θα προσέφερε αίσθηση καλοκαιριού όλο το χρόνο, χάρη στην προσθήκη λυχνιών τόξου υδραργύρου.

Όπως όλα τα σημαντικά επιτεύγματα της αρχιτεκτονικής, το Vitaglass δοκιμάστηκε πρώτα σε ένα ζωοολογικό κήπο και συγκεκριμένα στο σπίτι μιας μαϊμούς.

Ωστόσο, ακόμα και η χρήση του απλού γυαλιού ήταν αμφιλεγόμενη κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, ενώ υπήρχαν ανησυχίες ότι η δημοτικότητά του θα ήταν τόση, που θα αποθάρρυνε τους ανθρώπους να βγουν έξω! Δυστυχώς, παρόλο που η διαφήμιση που ενέπνευσε τη δημιουργία του ήταν εκπληκτική, το Vitaglass κρίθηκε ως εμπορική αποτυχία…

 

Το κινούμενο σπίτι (δεκαετία 1900)

Το «κινούμενο στην εξοχή σπίτι» του Jean-Marc Côté εμφανίστηκε σε μια συλλογή καρτών για πακέτα τσιγάρων στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο καλλιτέχνης φαντάστηκε πως κάπως έτσι θα ήταν τα σπίτια μας το 2.000!

 

Το υποθαλάσσιο σπίτι (δεκαετία 1960)

Η General Motors δημιούργησε και παρουσίασε το «Futurama II Pavilion» σε έκθεση της Νέας Υόρκης το 1964. Και ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος τότε κοίταζε προς το διάστημα και τ’ άστρα, η GM πρόσεξε ότι ολόκληροι ωκεανοί παραμένουν ανεξερεύνητοι!

 

Το ελαφρύ σπίτι (δεκαετία 1940)

Ένας τρόπος να μεταφέρεις το σπίτι σου πάνω σε έναν τεράστιο δίσκο, τον οποίο κουβαλούν μια ντουζίνα άντρες! Η ιδέα, φυσικά, ήταν εξ αρχής μόνο στη σφαίρα της φαντασίας, όπου και έμεινε, αλλά το ερώτημα «Γιατί τα σπίτια μας να είναι τόσο βαριά;» ώθησε τον Ιανουάριο του 1942 τους συγγραφείς του “Ατελείωτου Κόσμου” να σκεφτούν ότι χρησιμοποιώντας ένα υπερ-ελαφρό αεροτζέλ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αντισεισμικά σπίτια με λιγότερα υλικά. Σήμερα, το πιο ελαφρύ υλικό στον κόσμο υπάρχει και χρησιμοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Σπίτι – Θόλος (δεκαετία 1950)

«Η σύγχρονη έρευνα για την ηλιακή ενέργεια και την αρχιτεκτονική δείχνει ότι πριν το 1989 θα μπορείτε να ζείτε σε σπίτια με εξωτερική όψη φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από γυαλί, που θα είναι σκληρό σαν ατσάλι», έλεγε το πρώτο θέμα του περιοδικού «Mechanix Illustrated» τον Ιούνιο του 1957. Αυτή η ιδέα θεωρείται ο πρόδρομος του βιοκλιματικού σπιτιού, που κάνει χρήση της ηλιακής ενέργειας και, φυσικά, των θερμοκηπίων!

 

Πηγές:

http://allanea.gr

https://www.angieslist.com