30/10/2020

“Πρωινό στο γρασίδι” του Édouard Manet (1863)

Ο πίνακας εκτέθηκε για πρώτη φορά στο περίφημο Salon of the Outcast, το οποίο άνοιξε στις 15 Μαΐου 1863 στο Παρίσι από τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ ‘, ο οποίος ήθελε να γίνει γνωστός ως υπερασπιστής της ελευθερίας και της δημιουργικότητας. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή απέρριψε πολλά από τα έργα των καλλιτεχνών που δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν στην έκθεση. Ο Eduard Manet “Salon of the Outcasts” προσέφερε το “Πρωινό στο γρασίδι” για επιδόρπιο, το οποίο προκάλεσε μια καταιγίδα συναισθημάτων, έντονη κριτική και μια ομόφωνη πρόταση ότι αυτό το “πρωινό” είναι απολύτως “βρώσιμο”.

Το κοινό ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένο από το γεγονός ότι άντρες με δεσμούς και καλάμια μαζευόταν σε ένα ξέφωτο του δάσους, δίπλα στον οποίο γυμνά γυμνά γυναικεία σώματα. Το όνομα της εικόνας έχει κάποια πικάντικη σημασία, ειδικά επειδή δεν απεικονίζεται τίποτα εδώδιμο. Η αριστερή γωνία του προσκηνίου περιέχει μια λιτή ένδειξη φαγητού, αλλά είναι εμφανές ότι ένα μισό άδειο καλάθι με αρκετά μανιτάρια βρίσκεται σε ένα κομμάτι ύφασμα, πιθανώς φόρεμα κάποιου, και πολλά μούρα είναι ορατά σε πράσινα φύλλα κοντά. Αυτό είναι όλο το πρωινό.

Δύο αρκετά νεαροί άντρες απλώθηκαν ελεύθερα στο γρασίδι, μιλώντας με ζωηρά λόγια για κάτι. Το ένα στα δεξιά, χειρονομώ, λέει κάτι ενδιαφέρον, αστείο, γιατί ο συνομιλητής χαμογελά γλυκά. Ένα αμήχανο χαμόγελο λάμπει επίσης στο πρόσωπο της γυναίκας που κάθεται δίπλα του. Κάτω από ένα τσαλακωμένο γαλάζιο ύφασμα, η ίδια η γυναίκα σε μια ελεύθερη στάση κάθεται, εντελώς γυμνή, όχι πολύ νεαρή, λίγο υπέρβαρο.

Λεπτομέρεια που απεικονίζει το κορίτσι και τον σύντροφό της

Το ζευγάρι που κάθεται το ένα δίπλα στο άλλο έχει το ίδιο χρώμα μαλλιών, είναι η ίδια ηλικία με τη σύζυγό τους. Η δεύτερη γυναίκα με ένα ελαφρύ, δωρεάν, άσπρο πουκάμισο μπορεί να δει λίγο πιο μακριά, αλλά μπορεί να ακούσει τη συνομιλία, μπορεί να φανεί από αυτήν ότι ακούει και χαμογελά. Η εικόνα είναι γεμάτη από ελαφριά ηρεμία, ζεστή ευδαιμονία. Ο Ζόλα ονόμασε τη σάρκα του καμβά, μοντελοποιημένη από τις ροές του φωτός απλά, αληθινά και με ευκρίνεια.

Δες το βίντεο: Έκθεση Ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Βαλερά στην Αθήνα (Οκτώβριος 2020).

 

el.uobjournal

lartediguardarelarte

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *