04/03/2021

Πλούτωνας : Ενδιαφέροντα facts και ανακαλύψεις – Η NASA καταγράφει την επιφάνειά του

Αυτός ο συναρπαστικός κόσμος έχει γαλάζιο ουρανό, περιστρεφόμενα φεγγάρια, βουνά τόσο ψηλά όσο τα Rockies και χιονίζει – αλλά το χιόνι είναι κόκκινο (βίντεο)

Ο Πλούτωνας – που είναι μικρότερος από το φεγγάρι της Γης – έχει έναν παγετώνα σε σχήμα καρδιάς που είναι το μέγεθος του Τέξας και της Οκλαχόμα.

Facts

 • Ο Πλούτωνας έχει πλάτος περίπου 1.400 μίλια, ή 2253.082km.
 • Έχει μόνο το μισό πλάτος των Ηνωμένων Πολιτειών.
 • Απέχει περίπου 3,6 δισεκατομμύρια μίλια, ή 7,4 δισεκ. χλμ. από τον Ήλιο και έχει πέντε φεγγάρια.
 • Η ατμόσφαιρα του είναι λεπτή και αποτελείται κυρίως από άζωτο, μεθάνιο και μονοξείδιο του άνθρακα.
 • Ο Πλούτωνας και το μεγαλύτερο φεγγάρι του, ο Χάρων, έχουν τόσο παρόμοιο μέγεθος που περιστρέφονται μεταξύ τους σαν ένα σύστημα διπλού πλανήτη.
 • Κατά μέσο όρο, η θερμοκρασία του Πλούτωνα είναι -387 ° F (-232 ° C), καθιστώντας τον πολύ κρύο για να διατηρήσει τη ζωή.
 • Χρειάζεται 248 γήινα χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι ένας χρόνος στον Πλούτωνα είναι περίπου 248 χρόνια στη Γη.
 • Χρειάζεται 6 1/2 ημέρες / νύχτες για να περιστραφεί, οπότε μια μέρα στον Πλούτωνα είναι περίπου 6 1/2 ημέρες / νύχτες στη Γη.

Ένας «συναρπαστικός» πλανήτης

Αυτός ο συναρπαστικός κόσμος έχει γαλάζιο ουρανό, περιστρεφόμενα φεγγάρια, βουνά τόσο ψηλά όσο τα Rockies και χιονίζει – αλλά το χιόνι είναι κόκκινο.

Στις 14 Ιουλίου 2015, το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA πραγματοποίησε την ιστορική του πτήση μέσω του συστήματος Πλούτωνα – παρέχοντας τις πρώτες εικόνες κοντινού μεγέθους του Πλούτωνα και τα φεγγάρια του και συλλέγοντας άλλα δεδομένα που έχουν μεταμορφώσει την κατανόησή μας για αυτούς τους μυστηριώδεις κόσμους στα εξωτερικά σύνορα του ηλιακού συστήματος .

Στα χρόνια μετά από αυτήν την πρωτοποριακή προσέγγιση, σχεδόν κάθε εικασία σχετικά με τον Πλούτωνα πιθανότατα ως αδρανή σφαίρα πάγου, έχει αναιρεθεί.

«Είναι σαφές για μένα ότι το ηλιακό σύστημα άφησε το καλύτερο για το τέλος!» είπε ο Alan Stern, κύριος ερευνητής του New Horizons από το Southwest Research Institute, Boulder, Κολοράντο.

«Δε θα μπορούσαμε να εξερευνήσουμε έναν πιο συναρπαστικό ή επιστημονικά σημαντικό πλανήτη στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος. Η ομάδα New Horizons εργάστηκε για 15 χρόνια για να σχεδιάσει και να εκτελέσει αυτήν την προσέγγιση και ο Πλούτωνας μας το -ξεπλήρωσε- και με το παραπάνω!», σύμφωνα με το solarsystem.nasa.gov.

Γιατί ο Πλούτωνας δεν θεωρείται πλέον πλανήτης;

Το 2003 ο Αμερικανός αστρονόμος Mike Brown ανακάλυψε στην περιοχή της τροχιάς του Πλούτωνα (ζώνη Edgeworth-Kuiper) ένα σώμα με διάμετρο 2400 km, δηλαδή 100 km μεγαλύτερο σε διάμετρο από τον Πλούτωνα. Το σώμα αυτό έγινε γνωστό με την ονομασία 2003 UB313.

Αμέσως ο Brown έκανε πρόταση προς τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) να θεωρηθεί το σώμα αυτό ως ο δέκατος πλανήτης και άρχισε να ψάχνει και ένα όνομα για αυτόν από την αρχαία ελληνική μυθολογία, όπως υπαγορεύει ο διεθνής κανονισμός για τα ονόματα των πλανητών.

Η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, που έχει μέλη από 84 χώρες, συνέρχεται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετική χώρα. Τον Αύγουστο του 2006 συνήλθε στην Πράγα και αποφάσισε ότι ένα ουράνιο σώμα για να είναι πλανήτης θα πρέπει:

 1. Να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.
 2. Να μην είναι δορυφόρος κάποιου άλλου πλανήτη.
 3. Να έχει αρκετή μάζα, ώστε κατά τον σχηματισμό του να έχει προφτάσει να πάρει σχεδόν σφαιρικό σχήμα.
 4. Να έχει σαρώσει τον χώρο γύρω από την τροχιά του, δηλαδή να έχει καθαρίσει την περιοχή της τροχιάς του από άλλα μικρότερα σώματα.

Την τέταρτη προϋπόθεση δεν την πληροί το σώμα 2003 UB313 ούτε, όμως, και ο Πλούτωνας. Έτσι, όχι μόνο το νέο σώμα δεν ονομάστηκε πλανήτης, οπότε θα είχαμε αύξηση του αριθμού των πλανητών, αλλά, επιπλέον, καθαιρέθηκε από την οικογένεια των πλανητών ο Πλούτωνας.

Τα σώματα που βρίσκονται στην περιοχή του Πλούτωνα, και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα, ονομάστηκαν, μαζί με τον Πλούτωνα, νάνοι πλανήτες πέραν του Ποσειδώνα.

Βίντεο

In.gr. astro.planitario.gr