27/02/2021

Παράλυτος από τα 15: Ο επιστήμονας που διδάσκει θέληση για ζωή

Ο Ντμίτρι Μπύκοφ είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι από την ηλικία των 15 χρόνων. Αυτό, όπως αποδείχτηκε, όμως, δεν έκαμψε τη θέλησή του για ζωή.

Ένα ατύχημα, μια βουτιά σε λίμνη όταν ήταν μαθητής της Β’ Γυμνασίου, προκάλεσε ρήξη νωτιαίου μυελού.

Το σώμα του εφήβου παρέλυσε ενώ, αργότερα, χρειάστηκε να υποβληθεί και ακρωτηριασμό των κάτω άκρων του με αποτέλεσμα σήμερα ο Ντμίτρι να μπορεί να κινεί μόνο τον λαιμό και τα χέρια του, αλλά όχι και τα δάχτυλά του.

Το ατύχημα που τον καθήλωσε, ωστόσο, δεν έκαμψε τη θέλησή του για ζωή, επαγγελματική εξέλιξη και βοήθεια στα παιδιά και τις κοινότητες που έχουν ανάλογη ανάγκη.

«Στα νοσοκομεία και τα σανατόρια έβλεπα ανθρώπους, σαν εμένα με προβλήματα με την πλάτη και τον λαιμό. Οι άνθρωποι είτε έβρισκαν κάποια ασχολία για τον εαυτό τους είτε κατέφευγαν στο ποτό και τα ελαφρά ναρκωτικά κι, ασφαλώς, πέθαιναν. Το είδα, αλλά δεν με ενδιέφερε. Εμένα με ενδιάφερε η εξέλιξή μου» παραδέχεται ο Ντμίτρι.

Κι αυτό έκανε, με συμμάχους τους γονείς και τους φίλους του που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν ώστε ο Ντμίτρι να μην νιώσει ποτέ ανήμπορος.

Το 2005, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγών, ο Ντμίτρι ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να διδάξει ως καθηγητής σε πανεπιστήμιο. Όμως, παρότι είχε πρόταση για μόνιμη εργασία εκεί, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πατρίδα του, καθώς τα αυστηρά πρωτόκολλα δυσκόλευαν τη ζωή του.

Σήμερα ο Ντμίτρι εργάζεται ως μεταφραστής και μεθοδολόγος για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

«Ζει μια ζωή την οποία δεν ζουν πολλοί υγιείς άνθρωποι. Μια τόσο ενεργή ζωή, μια τόσο πλούσια και μια τόσο πνευματική» λέει η μητέρα του που δηλώνει υπερήφανη τόσο για τον γιο της που έχει πετύχει τόσο πολλά, όσο και για την οικογένειά τους που προσπάθησε γι’ αυτό.

Πλέον, ο επιστήμονας έχει γράψει 12 βιβλία και πάνω από 60 άρθρα για τις ιδιαιτερότητες, σε εργασία και εκπαίδευση, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

«Αυτήν τη στιγμή γράφω ένα βιβλίο για τη ζωή μου: “Ντμίτρι Μπύκοφ: Οδηγίες χρήσης”. Ευελπιστώ μέσω εκπαίδευσης να καταφέρω να μεταδώσω τις γνώσεις σε ένα, δύο, τρία άτομα και τα βοηθήσω να ξεπεράσουν τις δυσκολίες» καταλήγει ο ίδιος.

sputniknews

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *