02/03/2021

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Αφιερωμένη στους νοσηλευτές, τις μαίες και τους επισκέπτες υγείας

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι αφιερωμένη στη συμβολή των νοσοκόμων και των μαιών, αναγνωρίζοντας τον ζωτικό τους ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς κόσμου. Οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τον COVID-19, θέτοντας τη δική τους υγεία σε κίνδυνο για την προστασία όλων μας.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε το έργο των νοσοκόμων και των μαιών σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζουμε αυτό το εργατικό δυναμικό ως έναν από τους πιο πολύτιμους πόρους της κάθε χώρας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι επίσης μια ευκαιρία να υποστηρίξουμε τους πόρους για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της νοσηλευτικής και της μαιευτικής, με σκοπό τη βελτίωση της εκπαίδευσής τους και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ:

Το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό των νοσηλευτών είναι περίπου 28 εκατομμύρια, εκ των οποίων περισσότερα από 19 εκατομμύρια είναι επαγγελματίες νοσηλευτές.

Η περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού έχει περίπου 7 εκατομμύρια νοσηλευτές, οι οποίοι αποτελούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού νοσηλευτικής.

Το 95% των νοσοκόμων στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού είναι γυναίκες.

Το ήμισυ (51%) των νοσοκόμων στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού είναι κάτω των 35 ετών.

Το 33% των νοσηλευτών της Περιφέρειας γεννιέται ή εκπαιδεύεται σε χώρα διαφορετική από χώρα της πρακτικής άσκησης.

Το 2018, η έλλειψη νοσηλευτών εκτιμάται ότι είναι 350.000. Το 89% αυτής της έλλειψης συγκεντρώνεται σε χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να επισημάνει την τρέχουσα κατάσταση της νοσηλευτικής και της μαιευτικής παγκόσμια και να υποβάλλει μια σειρά από προτάσεις για την ενίσχυση του νοσηλευτικού και του μαιευτικού εργατικού δυναμικού.

 

Πηγή:jenny.