16/04/2021

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου : 11 σπουδαία αποφθέγματα για το θέατρο από εκείνους που το αγάπησαν

Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου, live streaming από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

«Δεν μπορώ να περιμένω» το μήνυμα της Μίρεν για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

27 Μαρτίου είναι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Αυτή η μέρα καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, κιεκπροσωπεί μια ευκαιρία υπενθύμισης της ετερότητας αυτής της όμορφης καλλιτεχνικής έκφρασης και προώθησης του αντίκτυπου που  έχει στη σύγχρονη κοινωνία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου τιμά κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, καλώντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει ένα μήνυμα  μεταφρασμένο σε περισσότερες από 50 γλώσσες. Αυτό, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα, καθώς και θεατρικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε παγκοσμίως.

Κάθε χρόνο ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης του θεάτρου προσκαλείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου για να στείλει ένα μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το οποίο φέτος υπογράφει η Έλεν Μίρεν.

Συνήθως είθισται το μήνυμα να διαβάζεται στα θέατρα πριν την παράσταση της 27ης Μαρτίου, αλλά φέτος αυτό θα μεταδοθεί μόνο μέσω διαδικτυακών και ηλεκτρονικών μέσων.

Η Βρετανίδα ηθοποιός στο κείμενό της τονίζει ότι «αυτή είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τις ζωντανές παραστάσεις και πολλοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, τεχνίτες και γυναίκες αγωνίζονται σε ένα επάγγελμα που ήταν ήδη επισφαλές. Ίσως αυτή η διαρκής ανασφάλεια να τους έκανε ικανότερους να επιβιώσουν αυτής της πανδημίας με πνεύμα και θάρρος».

«Η φαντασία τους έχει ήδη μετουσιωθεί μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες σε ευρηματικούς, ψυχαγωγικούς και συγκινητικούς τρόπους επικοινωνίας, πράγμα το οποίο οφείλεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο. Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, αφηγούνται ο ένας στον άλλον ιστορίες. Η πανέμορφη κουλτούρα του θεάτρου θα ζει όσο παραμένουμε εδώ» σημειώνει για να προσθέσει το εξής:

«Η δημιουργική παρόρμηση των συγγραφέων, σκηνογράφων, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών δε θα καταπνιγεί ποτέ και στο πολύ εγγύς μέλλον θα ευδοκιμήσει και πάλι με νέα ενέργεια και μια νέα αντίληψη του κόσμου που μοιραζόμαστε όλοι. Δεν μπορώ να περιμένω!»

Ακολουθούν σπουδαία λόγια για το θέατρο, από κορυφαίες προσωπικότητες που το αγάπησαν…

Το θέατρο είναι στην ουσία ένας τόπος ελπίδας και απογοήτευσης και η κυκλική φύση του μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τα κυκλικά σχήματα  του πραγματικού κόσμου.
Η Άιρις Μέρντοχ στο «Θάλασσα, θάλασσα»

Ο ρόλος του σκηνοθέτη: Είσαι ο μαιευτήρας. Δεν είσαι ο γονιός του παιδιού που ονομάζουμε θεατρικό έργο. Είσαι παρών στη γέννα για λόγους ασφαλείας, με την ιδιότητα του γιατρού ή της μαίας. Η δουλειά σου είναι να διασφαλίσεις ότι δεν θα συμβεί τίποτε κακό. Όμως, αν κάτι πάει στραβά, η ετοιμότητά σου θα κρίνει κατά πόσον το παιδί θα είναι υγειές ή θα υποφέρει, θα ζήσει ή θα πεθάνει.

Φρανκ Χάουζερ στο περίφημο «Notes on Directing: 130 Lessons in Leadership from the Director`s Chair».

Ο ηθοποιός δεν πρέπει ποτέ να φοβάται να γελοιοποιηθεί.
Χάρβεϊ Κοκς

 

Η ζωή είναι ένα θεατρικό σκηνικό όπου μπορεί κανείς να εισέλθει με συγκεκριμένους τρόπους.

Ο Βίκτορ Ουγκό για την ανθρώπινη κατάσταση στους «Αθλίους».

Αυτά που κάνουμε στη σκηνή υποτίθεται ότι συμβαίνουν εκτός. Το πράγμα έχει νόημα μόνο αν κάθε έξοδος (από τη σκηνή) γίνεται αντιληπτή ως είσοδος κάπου αλλού.
Τομ Στόπαρντ στο «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντερστερν είναι νεκροί»

Παίξε καλά τον ρόλο σου. Αυτό μόνο έχει αξία.
Αλεξάντερ Πόουπ

Αγάπα το έργο τέχνης μέσα σου, όχι τον εαυτό σου μέσα σε αυτό.
Κονσταντίν Στανισλάβσκι

Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.

Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου, όπως και κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία. Αν λείψουν αυτά, δεν υπάρχει θέατρο.

Κάρολος Κουν, 1908-1987, Ο Ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης

Ένας ηθοποιός πρέπει να φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά.

Άντον Τσέχωφ, 1860-1904, Ρώσος συγγραφέας

Ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή και όλοι, άντρες και γυναίκες, απλά ηθοποιοί. Έχουν τις εισόδους τους και τις εξόδους τους. Και ο κάθε άνθρωπος στον καιρό του παίζει πολλούς ρόλους, καθώς οι πράξεις όπου εμφανίζεται είναι οι εφτά ηλικίες.

Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος δραματουργός

Ένα θεατρικό έργο πρέπει να σου δίνει να σκεφθείς κάτι. Όταν βλέπω ένα έργο και το καταλαβαίνω με τη πρώτη, τότε ξέρω ότι δεν είναι και πολύ καλό.

T. S. Eliot

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *