25/11/2020

«Ο παππούς του ουράνιου τόξου» που έσωσε το χωριό του ζωγραφίζοντας (βίντεο)

Ο 97χρονος Huang Yung-fu πριν λίγο καιρό, βρέθηκε σε ένα μεγάλο δίλημμα. Η κυβέρνηση της Ταïβάν αποφάσισε να κατεδαφίσει τα κτίρια του χωριού του και στη θέση τους να οικοδομήσει ένα σύγχρονο συγκρότημα διαμερισμάτων, καθότι, το χωριό είχε ουσιαστικά εγκαταλειφθεί και ο γέροντας Huang Yung-fu ήταν ο μοναδικός κάτοικός του.

Η κυβέρνηση του πρόσφερε χρήματα για να μαζέψει τα πράγματά του και να μετακινηθεί αλλού, αλλά για τον Huang, αυτό ήταν το σπίτι του και το χωριό του.

Έτσι, αποφάσισε να μείνει εκεί και άρχισε να ζωγραφίζει τα κτίρια.

Ο Χουάνγκ, γνωστός ως «παππούς του ουράνιου τόξου», γεννήθηκε στην Κίνα. Μετά τις μάχες κατά τον Σινο-ιαπωνικό πόλεμο και τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, πολέμησε για το Εθνικιστικό Κόμμα ενάντια στην κομμουνιστική κυβέρνηση του Μάο Τσε Τουνγκ. Όταν οι εθνικιστές έχασαν, αυτός και 2 εκατομμύρια άλλοι έφυγαν στην Ταϊβάν. Εκεί, στεγάστηκε σε ένα αυτοσχέδιο χωριό που φτιάχτηκε βιαστικά, για τα εισερχόμενα μέλη του στρατού και των οικογενειών τους. Αυτό που προοριζόταν να είναι μια προσωρινή λύση, τελικά, έγινε σπίτι.

Έτσι, ήρθε σαν σοκ όταν, 40 χρόνια αργότερα, φάνηκε ότι το σπίτι του θα εξαφανιζόταν. «Όταν ήρθα εδώ, το χωριό είχε 1.200 νοικοκυριά και όλοι καθόμασταν και μιλούσαμε σαν μια μεγάλη οικογένεια», δήλωσε ο Χουάνγκ στο BBC . “Όμως, όλοι οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν ή πέθαναν και έμεινα μόνος.” Μη έχοντας, πού αλλού να πάει, ο Huang βρήκε παρηγοριά στην τέχνη.

 

Πρώτον, ζωγράφισε ένα μικρό πουλί στο μπανγκαλόου του. Συνέχισε με γάτες, πουλιά και ανθρώπους, στα κενά κτίρια του χωριού. Στη συνέχεια, το 2010, ένας φοιτητής που βρέθηκε στο χωριό και αφού άκουσε την ιστορία του Χουάνγκ, ορκίστηκε να βοηθήσει. Τράβηξε κάποιες φωτογραφίες του χωριού και ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων, με σκοπό να σωθεί το χωριό από την καταστροφή.

Τα νέα γρήγορα διαδόθηκαν και έτσι, γεννήθηκε ο «παππούς του ουράνιου τόξου». Αποτυπώνοντας την καρδιά του έθνους, το πολύχρωμο χωριό έγινε μια από τις πρώτες επιλογές για τους τουρίστες και συνεχίζει να φέρνει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Και έτσι, ο Huang κατάφερε να σώσει το σπίτι του αλλά και το χωριό του.

“Η κυβέρνηση μου υποσχέθηκε ότι θα κρατήσουν αυτό το σπίτι και αυτό το χωριό”, είπε . “Είμαι τόσο χαρούμενος και ευχαριστημένος.”

 

 

Πηγή:enallaktikiagenda