07/03/2021

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε την πιο όμορφη μουσική για το Ολοκαύτωμα

Η Μαρία Φαραντούρη, η Τζόαν Μπάες και αρκετοί Ισραηλινοί καλλιτέχνες συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ερμήνευσαν το «Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη (βίντεο)
Η στοιχειώδης μελωδία βασίζεται σε ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, επιζών του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης , ο Έλληνας συνθέτης που είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο, θεωρείται ότι γράφει την πιο όμορφη μουσική στο Ολοκαύτωμα.

Η «Τριλογία Μαουτχάουζεν», επίσης γνωστή ως «Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» είναι ένας κύκλος τεσσάρων αρίων με στίχους βασισμένους σε ποιήματα του Έλληνα ποιητή Ιακώβου Καμπανέλλη , επιζών του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν.

Ο Κύκλος Μαουτχάουζεν, μια από τις πιο γνωστές συνθέσεις εμπνευσμένες από εκδηλώσεις στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, είναι δημοφιλής στο Ισραήλ και έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας παγκοσμίως.

Η μπαλάντα αντανακλά την εμπειρία του Καμπανέλλη στο Μαουτχάουζεν, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης του για μια λιθουανική-εβραϊκή γυναίκα, καθώς αφηγείται την ερωτική σχέση μεταξύ ενός νεαρού Έλληνα φυλακισμένου και της εβραϊκής του αγάπης εν μέσω των φρικαλεών που είδαν στο στρατόπεδο.

Παθιασμένοι στίχοι, στοιχειωμένη μελωδία

Ο μουσικός κριτικός της Baltimore Sun γράφει: «Ο Θεοδωράκης είχε την ιδιοφυΐα να δημιουργήσει αυτό το ποίημα με μελωδικά στοιχεία από τον ύμνο για την Κυριακή των Παλμών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δημιουργώντας μια εξαίσια, στοιχειώδη και παθιασμένη μελωδία που φέρουν τα λόγια του Καμπανέλλη σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο.”

Ο Jerry Silverman, στο βιβλίο του «The Undying Flame: Ballads and Songs of the Holocaust», γράφει ότι «μπορούμε (παρόμοια) να γοητευόμαστε από τους παθιασμένους στίχους και τη στοιχειώδη μελωδία του« Asma Asmaton »»

Η Σοφία Ρίτμαν, στο βιβλίο της «Mended by the Muse: Creative Transformations of Trauma», γράφει: «Το τραγούδι είναι ένας ύμνος για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και αύξησε τη συνείδηση ​​όλων των Ελλήνων. Οι υπέροχες μελωδικές του γραμμές, οι εκτεταμένες αρμονίες και οι ρυθμοί, ανάγκασαν τους ακροατές να ρωτήσουν, “Τι συνέβη στους Εβραίους μας;”

Ο Richman αναφέρει επίσης ότι ο συνθέτης «δημιούργησε τραγούδια που έχουν μπει στο πάνθεον των αναγνωρισμένων τραγουδιών».

Σε μια υπέρτατη ειρωνεία, περίπου ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της μπαλάντας του, κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του κύκλου τραγουδιών Μαουτχάουζεν στο Λονδίνο το 1967, ο Θεοδωράκης φυλακίστηκε στην Ελλάδα από την πρόσφατα εγκατεστημένη ελληνική στρατιωτική χούντα και η μουσική του απαγορεύτηκε στη χώρα.

Το τραγούδι ερμήνευσε η Joan Baez και πολλοί Ισραηλινοί καλλιτέχνες στα Εβραϊκά.

greek.reporter