01/12/2020

Ο Θρυλικός «Ιππότης Της Ασφάλτου» που μεγάλωσε μία ολόκληρη γενιά

Μαζί με τον Στρατηγό Λι (General Lee) των «Ντιουκς» υπήρξαν τα δύο πιο διάσημα αυτοκίνητα της τηλεόρασης τη δεκαετία του ’80. Ο Κιτ του «Ιππότη της ασφάλτου» και ο Στρατηγός Λι λατρεύτηκαν από το τηλεοπτικό κοινό και κυρίως από τα παιδιά. Μάλιστα, υπήρξε και μία μεγάλη κόντρα ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα, όχι μόνο μεταξύ των φαν τους ανά τον κόσμο, αλλά και μεταξύ των παραγωγών, σε επίπεδο σποντών ο ένας προς τον άλλον.

 

Ωστόσο, ο Κιτ ήταν εκείνος που κέρδιζε στα σημεία, καθώς επρόκειτο για ένα αυτοκίνητο που ερχόταν από το μέλλον κι έμοιαζε στο παιδικό μυαλό κάτι σαν εξωπραγματικό. Άλλωστε, το θρυλικό αυτοκίνητο που μιλούσε ήταν κάτι το πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη.

Η τηλεοπτική μανία και στην Ελλάδα

Τον Σεπτέμβριο του 1982 κάνει πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση, μέσα από το δίκτυο NBC μία σειρά που έμελλε να γράψει ιστορία στην τηλεόραση σε παγκόσμιο επίπεδο και να μεγαλώσει μία ολόκληρη γενιά. Ήταν ο «Knight Rider» (Ιππότης της ασφάλτου, στα ελληνικά) με πρωταγωνιστές ένα αυτοκίνητο που μιλούσε και σκεφτόταν σαν άνθρωπος, τον Κιτ (Knight Industries Two Thousand) κι έναν πρώην αστυνομικό, τον Μάικλ Νάιτ, που κλήθηκε να πατάξει το έγκλημα σε συνεργασία με το αυτοκίνητο.

Στην Ελλάδα ήρθε λίγο αργότερα, από το πρώτο κρατικό κανάλι και αμέσως λατρεύτηκε. Ειδικά, τα αγόρια έπαθαν πλάκα με τον Κιτ και την επόμενη ημέρα του επεισοδίου σχολίαζαν στο σχολείο τι έγινε στον «Ιππότη της ασφάλτου». Και ήταν τέτοια η μανία, που δεν ήταν λίγα τα αγόρια τα οποία έβαζαν στα ποδήλατα κόκκινο φως για να έχουν κάτι από το υπέρ-αυτοκίνητο.

Αυτοκόλλητα, μπλούζες, μπουφάν με κόκκινα φωτάκια, παπούτσια, ρολόγια σαν εκείνο του πρωταγωνιστή, αφίσες, ο «Ιππότης της ασφάλτου» έγινε η απόλυτη μανία, όχι μόνο στα τέσσερα χρόνια προβολής της σειράς, αλλά και τα επόμενα. Στην Ελλάδα, μάλιστα, κυκλοφόρησε το 1985 η παρωδία της σειράς, με τον ευφάνταστο τίτλο «Ο ιππότης της λακκούβας», σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη με πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά και το αυτοκίνητό του, τον Ψιτ.

Το παράδοξο δίδυμο που πολεμούσε την εγκληματικότητα

Ο παραγωγός Glen A. Larson εμπνεύστηκε τη σειρά από μία άλλη  του 1979, όπου ένας φορτηγατζής με το κατοικίδιό του, έναν χιμπατζή, προσπαθούσαν να αποκαλύψουν διεφθαρμένους αξιωματούχους και να επιβάλουν την τάξη. Κι επειδή δεν ήθελε στη δική του δουλειά ο πρωταγωνιστής να είναι ακόμη ένας ωραίος ηθοποιός χωρίς μεγάλο υποκριτικό ταλέντο, σκέφτηκε ο κεντρικός ήρωας να είναι ένα αυτοκίνητο και συμπρωταγωνιστής του ένας ηθοποιός άφθαρτος τηλεοπτικά.

Τον δεύτερο τον βρήκαν στο πρόσωπο του Ντέιβιντ Χάσελχοφ, ο οποίος μέχρι τότε ήταν ένας άγνωστος μουσικός που προσπαθούσε χωρίς επιτυχία να καθιερωθεί στο πεντάγραμμο. Ο ρόλος του Μάικλ Νάιτ, όχι μόνο του ταίριαξε γάντι, αλλά τον καθιέρωσε ως ηθοποιό (τη δεκαετία του ’90 ήρθε και η μεγάλη επιτυχία του ως «Μιτς» στο Μπέιγουοτς), ενώ όλα τα κορίτσια ερωτεύτηκαν τον «μοναχικό καβαλάρη» που πάλευε το έγκλημα.

Το στόρι είχε ως εξής: Ένας αστυνομικός των μυστικών υπηρεσιών ονόματι Μάικλ Λονκγ, πέφτει θύμα πυροβολισμού στο κεφάλι σε μία από τις αποστολές του. Ετοιμοθάνατος και παραμορφωμένος καθώς ήταν, θεωρήθηκε ο ιδανικός υποψήφιος για ένα νέο μυστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του εγκλήματος ενός πολυεκατομμυριούχου μεγιστάνα του Wilton Knight με απίστευτες δυνατότητες τόσο από τεχνολογικής άποψης, όσο και σε διασυνδέσεις με τις κρατικές υπηρεσίες.

Η οργάνωση κράτησε στη ζωή τον αστυνομικό, δίνοντας του καινούργιο πρόσωπο και μία καινούργια ταυτότητα, αυτή του Μάικλ Νάιτ. Μαζί με τον Κιτ, ένα αυτοκίνητο που μιλούσε, ρίχτηκαν στη μάχη για την υπεράσπιση του νόμου. Αλλά σίγουρα τις εντυπώσεις έκλεβε το αυτοκίνητο, που μεταξύ άλλων, εκτόξευε πυραύλους, οδηγούσε μόνο του, έπιανε απίστευτες ταχύτητες και έκανε και τεράστια άλματα, που ήταν και το «κλου» των καταδιώξεων.

Βέβαια, κανείς δε μπορεί να ξεχάσει την έναρξη της σειράς και τη μουσική, που ακούγοντάς την έρχονται αμέσως γλυκές θύμησες των παιδικών μας χρόνων.

 

 

Πηγή: newsbeast