14/04/2021

Ο Ερντογάν “άλλαξε” την ονομασία του Αιγαίου σε «Θάλασσα των Νήσων»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Αιγαίο ως «Θάλασσα των Νήσων» την Τετάρτη. Πίστωση: CC BY 3.0 / Wikipedia

Σε άλλη μια προκλητικότητα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος με το όνομα ′′ Θάλασσα Νήσων “

Επανεξέτασε επίσης τη βίαιη έξωση χιλιάδων Ελλήνων από τη Σμύρνη (σύγχρονη Σμύρνη) κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1922.

«Χαλάσαμε τα όνειρά τους τότε και θα κάνουμε το ίδιο με παρόμοια όνειρα στα νοτιοανατολικά σύνορά μας», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος με το όνομα «Θάλασσα των Νήσων» την Τετάρτη, καθώς συνέχισε την προκλητική ρητορική του εναντίον της Ελλάδας.

Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματος του AKP στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «ανησυχία για την παρουσία της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στο Αιγαίο, το οποίο παλαιότερα το ονόμαζαν Θάλασσα των Νήσων».

Αναφερόταν σε σχόλια του συνταξιούχου ναύαρχου, Cihat Yayci, ενός από τους κύριους αρχιτέκτονες της θεωρίας «Γαλάζια πατρίδα» που οραματίζεται την τουρκική επιρροή σε τεράστιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Yaci ζήτησε να αλλάξει το όνομα του Αιγαίου, καθώς είναι ελληνικό (οι Τούρκοι το αποκαλούν «Ege»), και το ανέφερε ως «Θάλασσα των Νήσων».

Η Τουρκία θα διασφαλίσει τα δικαιώματά της «σε όλα τα νερά»

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα διατηρήσει το δικαίωμα να έχει «παρουσία» σε όλες τις θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα του.

«Έχουμε παρουσία εκεί με όλη μας τη δύναμη, με όλες τις δυνατότητές μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα διασφαλίσει επίσης όλα τα δικαιώματά της «σε όλα τα νερά που μας περιβάλλουν».

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία θα ενισχύσει τους δεσμούς της «με τους αδελφούς της στις γεωγραφικές περιοχές εντός της πολιτιστικής μας εμβέλειας», από τα Βαλκάνια έως τον Καύκασο και από την Κεντρική Ασία έως την Αφρική.

Επανεξέτασε επίσης τη βίαιη έξωση χιλιάδων Ελλήνων από τη Σμύρνη (σύγχρονη Σμύρνη) κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1922.

«Χαλάσαμε τα όνειρά τους τότε και θα κάνουμε το ίδιο με παρόμοια όνειρα στα νοτιοανατολικά σύνορά μας», είπε.

Ένταση στο Αιγαίο

Η εμπρηστική ρητορική που προέρχεται από την Άγκυρα έρχεται όταν η Τουρκία κατηγόρησε τον ελληνικό στρατό ότι παρενόχλησε ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος στα δυτικά των νησιών της Λήμνου στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου ότι τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ, με ένα από αυτά να ρίχνει ακόμη και έναν τύπο φωτοβολίδας που χρησιμοποιείται για να εξαπατήσει το εχθρικό ραντάρ δύο ναυτικά μίλια από το πλοίο.

«Ήταν μια πράξη παρενόχλησης, την οποία οι Έλληνες γείτονές μας εκτελούν συχνά. Δώσαμε την απαραίτητη απάντηση σύμφωνα με τους κανόνες », δήλωσε ο Akar.

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές αρνήθηκαν κατηγορηματικά το περιστατικό, λέγοντας ότι δεν υπήρχαν πίδακες που ανήκουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εκείνη την εποχή.

Η Τσεσμέ διεξάγει μια υδρογραφική έρευνα στο Αιγαίο μέχρι τις 2 Μαρτίου, την οποία η Αθήνα έχει καταγγείλει ως άκυρη και παράνομη.

greekreporter