16/04/2021

Ο «Διάβολος της Τασμανίας» επιστρέφει στην ενδοχώρα της Αυστραλίας μετά από 3.000 χρόνια

*Βίντεο* Έχουν περάσει 3.000 χρόνια από τότε που οι «Διάβολοι της Τασμανίας» κυκλοφορούσαν στα δάση της ηπειρωτικής Αυστραλίας. Τώρα, χάρη στην προσπάθεια ενός προγράμματος προστασίας της άγριας ζωής, τα ζώα αυτά επιστρέφουν και πάλι σταδιακά, με την ελπίδα της διάσωσης του είδους.
Ομάδες προστασίας άγριας ζωής του προγράμματος Aussie Ark απελευθέρωσαν 26 «διάβολους της Τασμανίας» στην προστατευόμενη περιοχή του Μπάρινγκτον Τοπ, βόρεια του Σίδνεϋ.

Ο «διάβολος της Τασμανίας» είναι σαρκοφάγο μαρσιποφόρο που, πλέον, συναντάται μόνο στην νησιωτική πολιτεία της Αυστραλίας, Τασμανία, ωστόσο ο πληθυσμός του μειώνεται συνεχώς, με συνέπεια να έχει χαρακτηριστεί είδος υπό εξαφάνιση.

Το ζώο αυτό εξαφανίστηκε από την ηπειρωτική Αυστραλία τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άγρια ντίνγκο θεωρούνται ότι είναι εκείνα που ευθύνονται για την εξαφάνιση των ζώων αυτών από την ενδοχώρα.

Ο διάβολος της Τασμανίας είναι το μεγαλύτερο επιζών σαρκοφάγο μαρσιποφόρο της Αυστραλίας, μετά την εξαφάνιση του θυλακίνου το 1936.

Έχει μέγεθος μικρού σκύλου, αλλά είναι κοντόχοντρο και μυώδες.

Χαρακτηρίζεται από τη μαύρη γούνα του, την έντονη οσμή όταν αγχώνεται, την εξαιρετικά δυνατή και ενοχλητική κραυγή του και την αγριότητά του όταν τρώει.

Τρέφεται από το κυνήγι αλλά και από θνησιμαία, ενώ παρόλο που είναι εν γένει μοναχικό ζώο, μερικές φορές τρώει σε ομάδες.

Μια πρώτη ομάδα «Διαβόλων της Τασμανίας» απελευθερώθηκε στην περιοχή της ηπειρωτικής Αυστραλίας τον περασμένο Μάρτιο.

Ακόμη 11 μαρσιποφόρα του είδους αφέθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμα του Aussie Ark στοχεύει στην αύξηση του πληθυσμού τους κατά την αναπαραγωγική περίοδο τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να ελευθερωθούν στην περιοχή 40 ακόμη τέτοια ζώα με την ελπίδα στη σταδιακή διάσωση του είδους.

sputniknews