18/04/2021

Ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από 6.500 πρόωρα μωρά

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Μάρτιν Κούνεϊ, ένας γιατρός στην Αμερική, έσωσε τις ζωές πάνω από 6.500 πρόωρων βρεφών, τα οποία άλλοι γιατροί και οι γονείς τους θεωρούσαν καταδικασμένα, εκθέτοντάς τα σε θερμοκοιτίδες σε ένα πάρκο θεαμάτων.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα πάρκο ψυχαγωγίας στο Κόνεϊ Αϊλαντ του Μπρούκλιν είχε το πιο ασυνήθιστο αλλά και παράλληλα το πιο δημοφιλές αξιοθέατο. Τις βρεφικές θερμοκοιτίδες του γιατρού Μάρτιν Κούνεϊ.

Εκεί, για 40 ολόκληρα χρόνια, από το 1903 ως το 1943, πρόωρα νεογέννητα έδιναν μάχη για τη ζωή τους, με τη φροντίδα μιας ομάδας αφοσιωμένου ιατρικού προσωπικού. Για να δει κανείς τα μωρά, έπρεπε να πληρώσει 25 σεντς.

Ο Μάρτιν Κούνεϊ, ένας Εβραίος μετανάστης από την Γερμανία και οι «μαγικές» του θερμοκοιτίδες από την Γαλλία ήταν η τελευταία ελπίδα για πολλούς γονείς στην Αμερική των οποίων τα μωρά ήταν πρόωρα.

Εκείνη την εποχή πολλοί γιατροί είχαν την άποψη ότι τα πρόωρα μωρά ήταν γενετικά κατώτερα και η μοίρα τους αφήνονταν στα χέρια του Θεού.

Χωρίς ιατρική παρέμβαση, η συντριπτική πλειοψηφία των βρεφών που γεννιόνταν πρόωρα έμεναν καταδικασμένα να πεθάνουν.

Όμως ο Κούνεϊ με τις θερμοκοιτίδες του αποτέλεσε σωτηρία για χιλιάδες βρέφη.

Με τα λεφτά που κέρδιζε από τα εισιτήρια κάλυπτε το κόστος λειτουργίας της μονάδας του και τις νοσοκόμες για τη φροντίδα των νεογέννητων, χωρίς έτσι οι γονείς να χρειάζεται να πληρώνουν τίποτα.

Οι τεχνικές του Κούνεϊ ήταν προηγμένες για την εποχή και είχε χαρακτηριστεί ως απατεώνας, παρά το γεγονός ότι έσωσε χιλιάδες ζωές.

Από τις πρώτες θερμοκοιτίδες με ζωντανό βρέφος μέσα, σε έκθεση στην Ουάσινγκτον το 1909 (wikipedia) Πηγή: Protagon.gr

Στο σύνολο της καριέρας του, υπολογίζεται ότι ο Κούνεϊ έσωσε 6.500 μωρά, σημειώνοντας 85% επιτυχία στις περιπτώσεις που ανέλαβε.

Η προσφορά του Κούνεϊ στην ιατρική αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό του καθώς οι μέθοδοί του επανεξετάστηκαν από τους γιατρούς λαμβάνοντας υπόψιν την εποχή και τις συνθήκες, ενώ πολλά από τα «μωρά» που διέσωσε, σήμερα μιλούν υπέρ του.