11/04/2021

Οι πλωτές πόλεις ίσως να μην είναι πλέον επιστημονική φαντασία αλλά το μέλλον της ανθρωπότητας

Οι πλωτές πόλεις ίσως να μην είναι πλέον επιστημονική φαντασία αλλά το μέλλον της ανθρωπότητας (βίντεο)
Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται ολοένα και πιο γρήγορα, απειλώντας 700 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ακτές του κόσμου… 
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2100, η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά δύο μέτρα. Αυτό θα αναγκάσει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να εγκαταλείψει τα σπίτια του, σε μεγαλούπολεις όπως η Βομβάη, το Τόκιο, η Γκουανγκζού. Το Μαϊάμι, η Νέα Ορλεάνη και η Νέα Υόρκη θα πρέπει επίσης να εκκενωθούν. Αν δεν αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή ολόκληρες περιοχές του πλανήτη θα βυθιστούν κάτω από το νερό.
Γι’ αυτό φουτουριστικές ιδέες που κάποια χρόνια πριν θεωρούνταν επιστημονική φαντασία αρχίζουν πλέον να προσεγγίζονται ως πραγματικότητα. Πλωτά και υποβρύχια κτίρια θα μπορούσαν να γίνουν καταφύγια. Υπάρχουν ήδη κάποιοι πρωτοπόροι που ζουν σε πλωτές γειτονιές. Στο Άμστερνταμ π.χ. ένα πιλοτικό πρότζεκτ δημιούργησε μια ολόκληρη κοινότητα πλωτών σπιτιών.
Αρκετοί αρχιτέκτονες οραματίζονται νέες μεθόδους αστικοποίησης με τη δημιουργία ενεργειακά αυτόνομων πλωτών κοινοτήτων που θα εξυπηρετήσουν την αύξηση του πληθυσμού, θα είναι ενεργειακά αποδοτικές και περισσότερο ανθεκτικές σε φυσικές καταστροφές.
Πηγή: DW Documentary,www.lifo.gr