18/04/2021

Οι Μουσουλμάνοι απαιτούν την κατασκευή τζαμιού στη Θεσσαλονίκη

Η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah έθεσε το ζήτημα, κατηγορώντας την Ελλάδα για άρνηση των μουσουλμανικών δικαιωμάτων…

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα The Daily Sabah της Τουρκίας κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας για τους μουσουλμάνους στη Θεσσαλονίκη, καθώς είχε απορρίψει νομικά αιτήματα για την κατασκευή ενός τόπου λατρείας. Το κομμάτι, φυσικά, δεν μπόρεσε να αναφέρει την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την αρχαία Εκκλησία της Αγίας Σοφίας (λειτουργεί ως Μουσείο της UNESCO) στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Μια ισλαμική ομάδα που ονομάζεται «Ίδρυμα Πολιτισμού Εκπαίδευσης Μουσουλμάνων της Θράκης-Θράκη» υπέβαλε επίσημη αίτηση για το άνοιγμα ενός τόπου λατρείας αφού ολοκλήρωσε τις απαραίτητες προκαταρκτικές προετοιμασίες σύμφωνα με τους νομικούς κανονισμούς, ανέφερε η εφημερίδα, μια διαδικασία που διήρκεσε δύο χρόνια.

Η έκθεση ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας άφησε τη διαδικασία εν αναμονή, ενώ απέρριψε την αίτηση λόγω έλλειψης πρόσθετων εγγράφων και τεχνικών λεπτομερειών.

Μέλη του ιδρύματος επέκριναν την απόφαση λέγοντας ότι η Ελλάδα θέλει να υπονοήσει ότι οι Μουσουλμάνοι στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές θα πρέπει να προσεύχονται στους δρόμους εάν απαιτούν κοινοτική λατρεία, όπως λέει η έκθεση.

«Η Ελλάδα, η οποία δεν ανοίγει τα υπάρχοντα τζαμιά, επίσης δεν δείχνει στους μουσουλμάνους άλλο μέρος για τη λατρεία τους. Οι αιτήσεις μας για τη διεξαγωγή της λατρείας μας στα ιδρύματά μας έχουν επίσης απορριφθεί με δικαιολογίες εκτός των νομικών κανονισμών », δήλωσαν.

Η Τουρκία διαμαρτύρεται εδώ και πολύ καιρό ότι μια Μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα στερείται δικαιωμάτων σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 – στη Συνθήκη η Τουρκία σπάνια αναφέρει ή ακόμη αναγνωρίζει, εκτός εάν επικαλεστεί να προωθήσει προς όφελός της.

protothema